Asigurarea locuințelor împotriva cutremurului, inundațiilor și alunecărilor de teren este obligatorie doar cu numele, ținând cont că în 13 ani nu s-a dat nicio amendă așa cum cere legea, dar pentru maxim 20 de euro pe an, cât costă o astfel de asigurare, sute de români au primit milioane de lei anul trecut pentru casele avariate. Alții însă au fost refuzați și au reclamat asta la ASF.
Ce reclamații s-au făcut la ASF pentru neplata despăgubirii la asigurarea obligatorie a locuințelor
Orice contract de asigurare are prevăzute unele situații, numite excluderi, când plata despăgubirilor îți este refuzată, iar reclamațiile depuse la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) arată că sunt români care trec prin această experiență neplăcută și cu asigurarea obligatorie a locuințelor sau cu așa numita asigurare PAD.
- Asigurarea împotriva dezastrelor naturale (PAD) acoperă daunele produse asupra locuinței de inundații (din cauze naturale), cutremure sau alunecări de teren.
- Costă maxim 20 de euro (100 de lei) pe an pentru locuințele din materiale moderne și 10 euro (50 de lei) pe an pentru cele din chirpici și alte materiale mai puțin rezistente, pentru care, în cazul în care se produce dezastrul poți primi maxim 20.000 de euro și respectiv 10.000 de euro, în funcție de prima anuală plătită.
- Emiterea acestei asigurări, dar și plata despăgubirilor revine în exclusivitate Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăților de asigurare pentru încheierea de asigurari obligatorii de locuință, potrivit Legii nr. 260/2008.
- PAID s-a constituit în luna noiembrie 2009, prin asocierea a 12 societăți de asigurare (ABC Asigurări, Astra Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Platinum Asigurări și Uniqa Asigurări), acționari PAID. Între timp, trei dintre ele – Astra, Carpatica și City Insurance – au intrat în faliment.
Revenind la reclamațiile făcute de români la ASF cu privire la probleme cu asigurarea obligatorie a locuințelor, datele autorității transmise către HotNews.ro arată că, în anul 2021, românii au făcut 26 de reclamații, din care 11 pentru neplata despăgubirii, în timp ce anul trecut au fost 13 reclamații, din care 5 pentru neplata despăgubirii.
Mai multe detlaii, pe hotnews.ro.