
După cum s-a stabilit acum aproximativ un an, din ianuarie 2023, valoarea alocațiilor de stat pentru copii se indexează anual, automat, cu valoarea anuală a inflației. Asta înseamnă că, de principiu, valoarea alocațiilor pentru copii se majorează anual. Alocațiile din acest an se majorează cu aproape 14%, valoarea inflației anunțate de Institutul Național de Statistică (INS) pentru 2022.
Prin OUG 126/2021 s-a stabilit că, “începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației”.
Rata medie anuală a inflației este, potrivit ordonanței, indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de INS.
Pentru 2022, INS a anunțat o rată a inflației de 13,8%, ceea ce înseamnă că și alocațiile se majorează cu aceeași valoare. Astfel, începând din această lună, alocațiile primite pentru copii sunt de:
- 683 de lei – pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau de până la trei ani, în cazul copiilor cu dizabilități);
- 277 de lei – pentru copiii cu vârsta între doi și 18 ani (precum și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale);
- 683 de lei – pentru copiii cu dizabilități cu vârsta între trei și 18 ani.
Dacă din calculul valorii alocației de stat pentru copii rezultă fracțiuni în bani, potrivit regulilor actuale, cuantumul se rotunjește la leu în favoarea beneficiarului. În situația în care, în urma indexării, rezultă un cuantum mai mic decât cel acordat, atunci se menține valoarea în plată, notează avocatnet.ro.
Alocațiile din 2022 au avut următoarele valori: 600 de lei – pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau de până la trei ani, în cazul copiilor cu dizabilități)/ pentru cei cu dizabilități cu vârsta între trei și 18 ani și de 243 de lei – pentru copiii cu vârsta între doi și 18 ani (precum și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale).
Dacă ținem cont de numeroasele răzgândiri ale autorităților de la noi, acest termen ar fi putut fi amânat, dar, în urma unei ședințe a coaliției de guvernare ce a avut loc spre sfârșitul anului trecut, premierul Nicolae Ciucă a confirmat că măsura se aplică din acest an.
„Am convenit, de asemenea, ca alocațiile de stat pentru copii să fie actualizate cu rata inflației”, a declarat, printre altele, premierul la finalul ședinței, indicând astfel că termenul pentru aplicarea măsurii cuprinse în OUG 126/2021 nu se schimbă.