Asocierea formată din Regia Autonomă Rasirom (lider), Datanet Systems și Vodafone va furniza Serviciului Român de Informații (SRI) un sistem interoperabil compus de 11 centre regionale de intervenție multi-risc, care va permite consolidarea și dezvoltarea capacității de reacție și a mijloacelor și metodelor utilizate de structurile care asigură prevenirea și combaterea situațiilor de criză. Estimat la 121,59 milioane de lei, fără TVA, contractul a fost semnat pentru suma de 133,63 milioane de lei, fără TVA. Contractul va fi finanțat din fonduri europene și va avea o durată de 15 luni de la data atribuirii, în noiembrie 2022. Asocierea desemnată câștigătoare a fost unicul ofertant în cadrul procedurii de atribuire.
„Dotarea și operaționalizarea Centrelor de intervenție multi-risc și a centrului de back-up sunt asociate implementării proiectului „Dezvoltarea capacității de intervenție multi-risc”, prin accesarea de fonduri externe nerambursabile prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 5 – Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea și gestionarea riscurilor, Obiectivul specific 5.2. „Consolidarea capacității de reacție în caz de dezastre”, operațiunea „Creșterea nivelului de pregătire pentru o reacție rapidă și eficientă la dezastre a echipajelor de intervenție” cod SMIS 2014+140046. Proiectul își propune consolidarea și dezvoltarea capacității de reacție și a mijloacelor și metodelor utilizate de structurile care asigură prevenirea și combaterea situațiilor de criză, în vederea asigurării interoperabilității structurilor cu atribuții în domeniul gestionării situațiilor de urgență prin asigurarea unui răspuns oportun și eficient la nivel central și regional, prin dotarea unui sistem compus din 11 centre regionale de intervenții multi-risc și a unui centru de back-up amplasate în sedii ale Serviciului Român de informații (SRI)”, se arată în caietul de sarcini al licitației.
Operaționalizarea sistemului va avea ca efect creșterea nivelului de pregătire pentru o reacție rapidă și eficientă la dezastre a echipajelor de intervenție, modernizarea sistemului de comandă a incidentelor și a sistemelor IT asociate, dotarea centrelor regionale de intervenție multi-risc în vederea asigurării unui răspuns oportun și eficient la nivel regional și dotarea structurilor specializate cu tehnică, mijloace de intervenție care să permită reducerea timpului de intervenție în caz de dezastre, scrie profit.ro.
Centre regionale vor fi amplasate în București, Baia Mare, Brașov, Brăila, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Ploiești, Sibiu, Timișoara, Constanța și Bacău. Vodafone România este parte a grupului britanic Vodafone și al doilea jucător local de telecomunicații mobile. Compania a închis pe minus anul 2021, pentru al doilea an consecutiv, dar și pe fondul preluării UPC România, pierderea atingând 410,916 milioane de lei, în creștere cu 92% față de 2020, când operatorul a consemnat un rezultat negativ net de 214,1 milioane de lei, o premieră pentru exercițiile financiare aferente anilor 2008 – 2020. Datanet Systems este unul dintre principalii integratori locali de sisteme IT. În 2021, compania a avut o cifră de afaceri de 129,2 milioane de lei, în creștere cu 3% față de anul precedent, și un profit net de 6,66 milioane de lei, comparativ cu 6,48 milioane de lei în 2020. Parte a grupului slovac Soitron din noiembrie 2009, Datanet Systems a fost înființată în anul 1998 și este specializată în furnizarea de echipamente de comunicații de date, voce și video, precum și servicii de implementare, consultanță și asistență tehnică. Acționarii companiei sunt Soitron Group SE (Slovacia) – 69,5%, Daniela Clementina Velicu – 18,25% și Dragoș Stroescu – 12,25%, conform datelor de la Registrul Comerțului.
Cu aproape 100 de salariați, Regia a fost înființată în anul 1995 și, conform informațiilor afișate pe propria pagină web, și „funcționează sub coordonarea Serviciului Român de Informații și suntem integratori de soluții de securitate fizică și informatică. Principalele obiective sunt securizarea cibernetică și fizică a infrastructurilor critice naționale și europene, precum și asigurarea obiectivelor naționale de interes strategic”. Printre clienții permanenți ai Regiei se numără Administrația Prezidențială, Senatul României, Camera Deputaților, Guvernul României, Secretariatul General al Guvernului, MAE, MAI, Ministerul Finanțelor Publice, SRI, SIE, STS, Institutul pentru Tehnologii Avansate, Banca Națională a României, Imprimeria Națională SA, Romarm, Direcția Generală a Vămilor, Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat și Oficiul Național pentru Combaterea Spălării Banilor. În 2021, conform celor mai recente date disponibile, Regia Autonomă Rasirom a consemnat un profit net de 7,5 milioane de lei, de la 5,62 milioane de lei în 2020, la venituri totale de 197,2 milioane de lei, comparativ cu 74,9 milioane de lei în anul precedent. SRI este principalul serviciu de informații din România specializat în culegerea, analizarea și valorificarea informațiilor obținute în interiorul țării. Misiunea sa este de a cunoaște, preveni și contracara amenințările la adresa securității naționale, așa cum sunt acestea definite de lege. SRI este parte componentă a sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională.