
Litrul de lapte în supermarketurile din Brașov a ajuns între 8,5 şi peste 10 lei, un nivel dublu faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut.
Până în ianuarie 2022, preţul laptelui crescuse cu 20% într-un deceniu, iar în ultimul an creşterile de preţ au depăşit cu mult rata inflaţiei. Cine este responsabil de această dublare? „Preţul unui litru de lapte care a ajuns acum la aproape 10 lei se împarte în felul următor: 5 lei merg la comerciant şi 5 lei se împart între fermier şi procesator, raportul este de 2 la 1“, spune Iasmina Blidar, director al Uniunii de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Taurin – BOVICOOP.
Creşterea oficială a preţului laptelui a fost de 32% în 2022, conform datelor INS.
În realitate, preţul laptelui din coşul de cumpărături al unui român aproape s-a dublat anul trecut. Acum, în reţeaua Carrefour, un litru de lapte, fie că e Zuzu sau Napolact, costă în jur de 10 lei, dar nu depăşeşte acest prag psihologic. Spre comparaţie, în 28 februarie 2012 laptele Zuzu cu 1,5% grăsime era la 3,85 lei, iar la data de 19 ianuarie 2022 era 4,59 lei, conform datelor oferite de reprezentanţii companiei pentru ZF. Practic, preţul a crescut cu 20% într-un interval de zece ani şi aproape s-a dublat în decursul anului trecut.
Pragul de 10 lei a fost chiar depăşit în anumite magazine. Ieri, într-un magazin Mega Image, un litru de lapte cu 3,5% grăsime, brandul Napolact, costa 10,24 lei. În luna septembrie, un litru de lapte cu 3,5% grăsime, brandul Napolact, costa 8,54 lei în Mega Image. Astfel, în decurs de patru luni, preţul aceluiaşi produs s-a majorat cu 20%. Mai mult, luni, 30 ianuarie, un litru de lapte cu 3,5% grăsime, brandul Napolact costa 9,85 lei în reţeaua Mega Image, ceea ce înseamnă că în doar două zile a înregistrat un avans de 4%.
În acest context, preţul real al laptelui, cel pe care îl plăteşte consumatorul la raft, contrazice semnificativ datele de la INS.
Cine se alege cu „spuma“ din această afacere, în care 1,5 milioane de români plătiţi la nivelul minim, la un consum mediu anual 252 de litri de lapte şi produse din lapte, dau un salariu şi jumătate din cele 12 câştigate într-un an pentru a-şi satisface o nevoie de bază?
„Preţul de vânzare al laptelui (la poarta fermei – n. red) este aproape egal cu costul de producţie, între 2,5 şi 3 lei/litru“, spune Nicolae Costea, proprietarul Coni Trans, din judeţul Covasna, care deţine un efectiv de 250 de bovine, dintre care 120 de vaci la muls. De asemenea, Ianco Zifceak, unul dintre acţionarii care controlează grupul de firme Maxagro din judeţul Timiş, spune că vinde 30.000 de litri de lapte zilnic către Simultan, cu 3 lei/litru. Auchan realizează cu Simultan gama de marcă proprie lapte proaspăt, lactoacide (iaurt, chefir etc. – n. red.), lapte uht, încă de la începutul anului 2019.
De altfel, preţul laptelui marcă privată este cu până la 50% mai mic decât al brandurilor consacrate, deşi în multe reţele şi acest lapte, fie că se numeşte Pilos, Gusturi Româneşti sau altă marcă privată, este produs tot în fabricile Napolact, Olympus sau Simultan.
„Economia românească este impactată de: criza de sănătate, criza energetică, războiul Rusia – Ucraina etc. Consider că inflaţia se va menţine la 9-10% şi va recepta probabil efecte directe şi indirecte relativ puternice venite din şocuri pe partea ofertei, din creşterea cotaţiilor mărfurilor agroalimentare şi energetice, dar şi din blocajele în lanţurile de producţie şi aprovizionare. Problemele din lanţurile de aprovizionare vor continua să pună presiune pe preţuri, iar toate acestea vor influenţa creşterea economică care va continua să decelereze şi în 2023“, a spus Ionuţ Pandelică, profesor asociat la Academia de Studii Economice din Bucureşti.