În ultimii doi ani și jumătate, piața muncii a trecut prin cea mai mare transformare din ultimele generații, pe fondul restricțiilor impuse de pandemia COVID, dar și a schimbărilor geopolitice și economice. Toate acestea au transformat locurile de muncă pentru cei mai mulți dintre noi, au modelat o nouă realitate pe piața muncii și nu numai.
Apar însă noi tendințe în acest an, ce indică un nou model de echilibru între viața profesională și cea personală în cazul angajaților, dar vorbesc și despre ajustarea așteptărilor în cazul companiilor. Despre toate tendințele de pe piața muncii și ce îi așteaptă pe angajați, Revista Biz a vorbit cu Teodor Stoica, HR Manager Genesis Property.
Ce ar putea urma în 2023:
- Angajatorii își vor chema angajații la birou, cu mai multă prezență fizică obligatorie.
- Flexibilitatea la locul de muncă, dar și oportunitățile de creștere, vor rămâne în prim plan, mai ales pentru angajați.
- Se va pune un accent mai mare pe beneficii personalizate pentru starea de bine a angajaților, plecând de la nevoile fiecăruia.
- Angajatorii vor trebui să regândească modul de lucru într-o nouă realitate, în care bunăstarea angajatului primează.
Nevoia de a găsi un echilibru între viața personală și job rămâne căutarea anului 2023. Dar, noutatea ar putea fi dată de decizia tot mai multor companii de a-și chema oamenii înapoi la birou.
Tot mai multe companii vor impune obligativitatea muncii la birou
Nouă din 10 firme vor cere oamenilor să lucreze de la birou în 2023, indică cel mai recent studiu al Resume Builders.
Dintre companiile care permit în prezent lucrul complet de la distanță, 73% au declarat că vor schimba „cu siguranță” (28%) sau „probabil” (45%) politica, în următoarele șase luni.
Principalul motiv pentru această schimbare ar fi faptul că se pierd banii investiți acum în chirii sau întreținere pentru clădirile de birouri, care sunt mai mult goale de doi ani și jumătate.
Revenirea la lucrul complet de la birou poate fi extrem de greoaie pentru oameni, care, după o perioadă atât de lungă, vor avea dificultăți în a se adapta la noul echilibru dintre casă și birou, sau pur și simplu nu își mai doresc să revină la cum a fost.
Realitatea ultimilor ani a presupus multă flexibilitate și noi obiceiuri, iar o posibilă obligativitate ar însemna pentru mulți renunțare la job sau reorientare profesională. Lupta pentru talente continuă, iar angajatorii care înțeleg ca angajatul este cel care dictează viitorul au de câștigat.
Valorile companiei, tot mai importante pentru angajați în 2023
Energia și timpul sunt elemente importante pe care le investim fiecare dintre noi, zi de zi, la job. În aceste condiții, e lesne de înțeles de ce mulți dintre noi suntem extrem de atenți și punem mult accent pe valorile companiei la care lucrăm.
YUNITY Park, proiectat de Genesis Property ca un campus dezvoltat în extensia biroului, răspunde exact acestor valori și oferă suportul urban pentru experiențe adaptate stilului modern de viață. YUNITY Park va fi dezvoltat astfel încât să contribuie atât la îmbunătățirea semnificativă a mediului înconjurător, cât și la creșterea calității vieții întregii comunități Genesis Property.
Tinerii, în special cei care își caută un loc de muncă, sunt extrem de atenți la cultură, acțiunile cu impact social și echitate, când aleg compania la care se angajează.
Un studiu recent al McKinsey & Company arată că este de cinci ori mai probabil ca angajații să își dorească să lucreze într-o firmă atentă la acțiunile sale și la impactul pe care îl are în societate.
De asemenea, potrivit Great Resignation Report, pentru 86% dintre angajați este foarte important (50%) sau important (36%) ca munca să se alinieze cu valorile și aspirațiile lor.
Iar un sondaj făcut de CNBC indică faptul că 40% dintre oameni ar renunța la locul de muncă, dacă angajatorul nu ar fi de acord cu opțiunea lor politică.
Beneficiile pentru angajați vor fi alese mai mult în jurul „stării de bine”
În 2023, se va pune accent mai mare pe beneficii personalizate pentru angajați, cu focus pe starea de bine a acestora. Angajatorii se vor concentra mai mult să facă alegeri și propuneri în zona de wellbeing, a bunăstării per total.
Ne așteptăm la schimbări de abordare – de la atenția pentru simptomele unor probleme de sănătatea fizică sau mentală, la încercarea de a oferi sprijin din timp, pentru identificarea și rezolvarea cauzelor care duc la aceste probleme.
Mai exact, angajatorii vor căuta să sprijine angajatul, personalizat, în funcție de situație, pentru a nu ajunge la epuizare, probleme de anxietate, stres cronic ori singurătate.
Un comentariu
Munca la birou… Bună „afacere”. Pentru patroni, atenție. Scapă de transport, birouri…
De unde știu ăștia care vor lucra de acasă că mîine-poimîine nu vor fi înlocuiți de niște indieni?
Da, da, indieni. Pachistanezi…