Pentru a 3-a oară în ultima jumătate de an, puterea cetățenilor s-a văzut în Consiliul Local Brașov. După ce în vară a fost aprobată Școala Buffer (o școală tampon) pentru elevii care învață în școlile care au nevoie de renovări, numai în urma venirii părinților în ședința de Consiliu Local, după ce, anterior, consilierii PNL și PSD au picat proiectul de 3 ori la rând, după ce s-a aprobat proiectul „Masă caldă-n școli” tot la presiunea părinților, după ce anterior, tot de mai multe ori și tot aceiași consilieri au picat proiectul.
Marți, 31.01.2023 a fost votat „Regulamentul privind construcțiile în pantă.”. Asta doar cu aproximativ 100 de cetățeni în sală, cu presiune în online, cu presiune democratică asupra celor care trebuie să ne reprezinte.
Pe lângă faptul că este un prim pas esențial în stoparea haosului din urbanismul brașovean și salvarea peisajului natural și arhitectural existent, victoria cetățenilor de ieri din consiliul local este despre oameni, din două motive principale:
Primul este că oamenii care trăiesc în zone frumoase dar sensibile, cum sunt cei din Șcheii Brașovului sau Răcădău, nu se vor mai teme că lângă casele lor vor fi construite blocuri care să amenințe stabilitatea solului sau pur și simplu să le ia cadrul natural cu care s-au obișnuit.
Cel de-al doilea, extrem de important, este că oamenii pot avea speranță. Cazurile repetate în care implicarea cetățenilor a înclinat balanța și a înlăturat blocajul politic dovedesc asta cu prisosință. Sigur, ar fi de dorit ca politicienii să lucreze în sprijinul cetățenilor fără presiune, dar practica ne arată că nu e așa.
Totuși, prefer oricând această democrație imperfectă care ne lasă speranța în fața unei dictaturi în care trebuie doar să ne conformăm. Sau, eventual, dacă nu ne place, să ne mutăm din Brașov.
Dacă s-a putut la Brașov, se poate în orice altă localitate. Nu uitați: Consiliul Local este cel cu pârghiile importante.
Fiți cu ochii pe consilierii locali!