Guvernul a modificat, marți, Legile Sănătății. Noi medicamente au fost adăugate pe lista celor compensate, iar concediile și indemnizațiile medicale au fost schimbate.
Guvernul a decis în această săptămână extinderea listei de medicamente compensate. Pe listă se vor găsi de acum și medicamentele imunologice. Aceasta este doar una dintre modificările aduse Legii Sănătății, scrie antena3.ro.
Modalitatea de asigurare a medicamentelor imunologice urmează să fie reglementată. Unele vaccinuri sau agenți folosiți în producerea imunității active vor fi introduși în lista de medicamente compensate de care asigurații beneficiază. Acestea vor fi plătite din buetul de stat, prin intermediul Ministerului Sănătății.
Ce mai cuprind noile legi
Prin furnizorii autorizați înscriși în procesul de acreditare vor putea fi efectuate și acordările serviciilor medicale spitalicești, de recuperare, de îngrijiri medicale și paliative la domiciliu, consultațiile de urgenţă la domiciliu sau transportul sanitar neasistat.
Se va introduce obligația furnizorilor de servicii conexe actului medical (psihologice, logopedice, kinetoterapeutice) de a folosi cardul național de sănătate. În acest fel, serviciile respective vor fi decontate de către Casa Naționala de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Elaborarea, avizarea și aprobarea viitorului Contract-cadru, precum și a normelor de aplicare ale acestuia, până la data de 30 iunie 2023. Precizarea serviciilor de prevenție și depistare precoce a bolilor de care beneficiază asigurații.
Legile concediilor și indemnizațiilor de asigurări sociale, modificate
Stagiul de asigurare este de 6 luni realizate la fiecare angajator, iar indemnizațiile se calculează și se plătesc, după caz, de fiecare angajator, pentru persoana asigurată care desfășoară activitatea la mai mulți angajatori și care este asigurată la fiecare dintre aceștia pentru concedii şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.
Cadrele didactice care își desfășoară activitatea la mai mulți angajatori pentru completarea normei didactice, perioadele de stagiu de asigurare realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical se utilizează de către toți angajatorii, iar indemnizațiile se calculează și se plătesc de fiecare angajator, numai pentru venitul realizat de asigurat la respectivul angajator.