Prof. dr. ing. Lucian Mihai Itu, de la Facultatea de Inginerie electrică și știința calculatoarelor, alături de alți 11 colegi din cadrul Universității Transilvania din Brașov au câștigat premiul pentru cea mai bună echipă de tineri cercetători, în cadrul Galei cercetării.
Cinci echipe finaliste, cu lucrări în diverse domenii precum astrofizică, artă teatrală, machine learning sau medicină s-au întrecut pentru acest premiu. Cele mai bune lucrări au fost desemnnate însă, cele ale cercetătorilor brașoveni, în domeniul „medicină personalizată”.
Pentru gala cercetării românești, Lucian Mihai Itu, alături de colegii săi au prezentat 5 realizări în domeniul menționat, care au fost considerate cele mai valoroase, la categoria „tineri cercetători – echipe”. Evenimentul a avut loc în ultima zi din luna ianuarie și a fost organizat de Ministerul cercetării. În total, 26 de cercetători, individual sau pe echipe au fost finaliști ai acestei gale.
Lucrările prezentate de echipa Universității Transilvania din Brașov sunt în domeniul medicinei personalizate, folosind inteligența artificială. Având colaborări cu mai multe spitale din București, Cluj, Tg. Mureș sau Brașov și cu firme din domeniul medical, cei 12 cercetători au dezvoltat diverse soft-uri care-i ajută pe medici în procesul de diagnosticare sau tratare a pacienților. Soft-urile și algoritmii creați analizează date imagistice, de laborator, ori EKG-uri, care sunt apoi folosite pentru patologii cardiovasculare și cancer.
De remarcat este că toate aceste lucrări de cercetare nu se opresc la stadiul de idei, ci urmează să fie implementate la scară largă, astfel încât soft-urile dezvoltate să vină în sprijinul muncii cât mai multor cadre medicale. În colaborare cu o firmă privată, echipa prof. dr. ing. Lucian Mihai Itu urmează să lanseze o aplicație utilă pentru diagnosticarea severității stenozelor coronariene. În prezent, soft-ul se află în studiu clinic, urmând să fie lansat pe piața internațională.
Echipa care a câștiga premiul galei cercetării românești este formată din 12 membri, toți sub vârsta de 40 de ani:
- Daniel Bunescu – Facultatea de Inginerie electrică și știința calculatoarelor
- Costin Ciușdel – Facultatea de Inginerie electrică și știința calculatoarelor
- Manuela Danu – Facultatea de Inginerie electrică și știința calculatoarelor
- Cosmin Hatfaludi – Facultatea de Inginerie electrică și știința calculatoarelor
- Cosmin Niță – Facultatea de Inginerie electrică și știința calculatoarelor
- Iulian Ogreveanu – Facultatea de Inginerie electrică și știința calculatoarelor
- Andreea Popescu – Facultatea de Inginerie electrică și știința calculatoarelor
- Andrei Puiu – Facultatea de Inginerie electrică și știința calculatoarelor
- Ioana Antonia Țacă – Facultatea de Matematică și Informatică
- Ana Maria Vizitiu – Facultatea de Inginerie electrică și știința calculatoarelor
- Diana Voinescu – Facultatea de Inginerie electrică și știința calculatoarelor
- Lucian Mihai Itu – Facultatea de Inginerie electrică și știința calculatoarelor
Tot în cadrul Galei cercetării românești a fost nominalizată în finală și echipa coordonată de prof. dr. ing. Sorin Vlase, de la Facultatea de Inginerie Mecanică, din cadrul Universității Transilvania din Brașov, la categoria „cercetători cu experiență – echipe”, în domeniul Inginerie nucleară.