Românii vor putea solicita cartea de identitate oricărui serviciu public comunitar de evidență a persoanelor, nu doar unde au reședința. Locul nașterii titularului nu va mai fi tipărit pe noua carte de identitate, fiind înscris în formatul digital, conform unei ordonanțe adoptate de Guvern.
Termenul limită de valabilitate a vechilor buletine este 03 august 2031, când toți românii ar trebui să dețină noile tipuri de buletine, dar cele eliberate până 31 decembrie 2023 vor permite, până la expirare, călătoria în statele UE. Pentru fiecare cetățean va exista într-un sistem digital o mapă cu documentele prezentate în original, imaginea facială și semnătura acestuia.
Buletinele electronice, pentru 5 milioane de persoane, ar urma să fie gratuite, suportate din fonduri PNRR. Buletinele electronice au început să fie emise în 2021 în Cluj, iar până la finele acestui an ar urma să înceapă să fie emise și în București, respectiv în toată țara. Noul document va înlocui treptat, până în august 2031, actuala carte de identitate.
La finele anului trecut, Imprimeria Națională a primit cinci oferte în cadrul unei licitații pentru un sistem care va asigura emiterea și gestiunea certificatelor digitale necesare pentru autentificarea și identificarea unică a titularilor de cărți electronice de identitate în sistemele informatice ale Ministerului Afacerilor Interne și ale altor instituții publice sau private
Noutăți privind noile cărți de identitate
O modificare importantă este că de la data realizării condițiilor tehnice necesare, cetățenii români vor putea solicita eliberarea actului de identitate oricărui serviciu public comunitar de evidență a persoanelor, nu doar la cel de reședință.
Acesta lucru s-ar putea întâmpla chiar până la finalul anului 2023, până când trebuie eliminată treptat obligația cetățenilor români de a mai prezenta certificatele de stare civilă și, după caz, documentele care atestă existența unui imobil, la momentul depunerii cererii pentru eliberarea cărții electronice de identitate.
O altă modificare vizează suportarea de către stat a costului eliberării noilor cărți electronice de identitate, din fondurile alocate în acest scop prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Obiectivul investiției este atingerea numărului de 8.500.000 cetățeni pentru care se eliberează cartea de identitate electronică.
Fondurile din PNRR asigură eliberarea gratuită pentru circa 5 milioane de persoane, pentru care cărțile electronice ar putea fi eliberate în următorii 3 ani. Ulterior, Guvenul poate decide suportarea acestor costuri de la buget. Mecanismul din ordonanță prevede că fiecare cetățean să beneficieze cel puțin o dată de gratuitate la eliberarea documentului de identitate.
În acest moment, costul eliberării unei cărți electronice de identitate, în proiectul pilot din județul Cluj este de 67 de lei.
Citește articolul în întregime pe profit.ro.