
În România, pare că una dintre problemele grave cu care se confruntă a treia putere în stat, Justiția, este în continuare politicul. O cangrenă care pare să existe de ani de zile unde corupția planează asupra statului de drept.
Zilele trecute, Cătălin Predoiu, ministrul justiției , ne-a servit o mostră ridicolă din acest registru: acesta afirma despre un inculpat într-un dosar penal pe rol, că ar fi fost achitat. Si nu vorbim despre orice dosar penal, ci despre cel al soțului doamnei Hosu, nimeni alta decât fosta șefă DIICOT, numită în funcție chiar la propunerea domnului Predoiu în 2020. Este important de menționat că nu putem vorbi despre achitare, atât timp cât procesul este încă pe rol.
Dându-și seama de gafă, Ministrul Justiției se scuză pentru eroare și afirmă că informația a venit din ”surse neoficiale”. Cine sunt aceste surse neoficiale și de ce ar avea acces sau drept de pronunțare într-un dosar penal de corupție asupra soțului unui fost magistrat de rang înalt? E clar, trebuie să facem un efort susținut de imaginație pentru a găsi o explicație nevinovată pentru această gafă.
Fiecare derapaj politic care țintește statul de drept ar trebui să reevalueze statutul justiției și căpușarea ei. Nu trebuie să uităm era Năstase, când deciziile în marile dosare de corupție se luau la ședința de partid, cu Rodica Stănoiu și primul ministru de atunci, multiplu condamnat penal între timp. Vorbim despre 2003, unde încrederea populației în justiție era la 22%. Între timp, în 2021, încrederea populației în justiție a crescut la 47%.
Nu ar fi păcat ca toate eforturile din ultimii 18 ani să fie aruncați la gunoi de un ministru al justiției care află pe surse soluțiile în dosarele penale?