Este risc de avalanșă în mai multe masive din România, potrivit unei avertizări emise de Administrația Națională de Meteorologie.
Cel mai ridicat grad de avalanșă – 3 pe o scară de la 1 la 5 – se înregistrează în Carpați Meridionali, la o altitudine de peste 1.800 de metri.
La peste 1800 m, la suprafață se găsește stratul de zăpadă proaspăt depusă peste stratul mai vechi depus de ninsorile de săptămâna trecută, este de 15-20 cm. În profunzime stratul vechi este format din zăpadă întărită, având intercalate și cruste subțiri de gheață.
În zona crestelor sunt formate numeroase plăci de vânt pe majoritatea versanților, cele mai recente pe versanții nordici, îndeosebi pe cei cu orientare nord-estică.
Pe pantele suficient de înclinate sau pe văile adăpostite, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii, prin alunecarea zăpezii proaspete (cu rezistență și stabilitate redusă) peste stratul mai vechi și înghețat la suprafață, sau prin ruperea și alunecare plăcilor de vânt, riscul fiind amplificat la supraîncărcări.
În zona 1500-1800 m din Carpații Meridionali, stratul de zăpadă are dimensiuni reduse.
Pe fondul vremii calde, vor fi condiții pentru curgeri și avalanșe de mici dimensiuni.
La altitudini mai mici de 1500 de metri stratul de zăpadă s-a topit și este discontinuu.
Un comentariu
Ăla da „risc”… Este pe modelul drobului de sare din poveste.