Din 2019, zimbrii au revenit în Munții Făgăraș prin eforturile Fundației Conservation Carpathia. Programul de reintroducere a zimbrilor în munții Făgăraș s-a dovedit a fi un real succes, 36 de exemplare fiind acum în libertate.
Considerat de experți cel mai mare mamifer de uscat din Europa, acesta este o specie-cheie pentru menținerea zonelor cu natură sălbatică și a peisajului mozaicat. În trecut, el ocupa vestul, centrul și sud-vestul Europei și reprezenta un simbol al puterii. Cauzele care au dus la diminuarea populației sunt: exploatările forestiere, vânarea excesivă, braconajul, competiția cu animalele domestice și distrugerea habitatelor naturale.
„Nu știm ce distanțe ați parcurs în drumețiile voastre anul trecut, însă vă dăm de știre că în 2022 turmele de zimbri din Munții Făgăraș au cutreierat o suprafață de peste 16.000 de hectare în deplasările lor, după cum ne spun datele transmise de colarele GPS.
Cei 36 de zimbri eliberați în zona Munților Făgăraș, alături de cei 6 de viței născuți în libertate, sunt mari exploratori, putând parcurge până la 15 kilometri pe zi. Colegii noștri din teren îi monitorizează permanent cu ajutorul tehnologiei GPS și prin observații directe.
Cu ajutorul tehnologiei obținem informații valoroase din teren în toate activitățile noastre de monitorizare a faunei, reconstrucție ecologică sau reintroducerea speciilor”, au spus reprezentanții Conservation Carpathia.
Cu mare efort, România a redevenit după 2012 una din cele 9 țări europene în care zimbri trăiesc în zone sălbatice. Dispărut și din zona Carpaților românești, acum mai bine de 200 de ani, din cauza vânătorii excesive, zimbrul a fost reintrodus cu succes în alte câteva zone din țară, specia adaptându-se bine în libertate în Parcul Natural Vânători Neamț, la Armeniș ( Caraș-Severin) sau în județul Hunedoara.