Medicii de familie din România se confruntă cu un val de pacienți extrem de mare în ultimele săptămâni. Numărul consultațiilor a crescut foarte mult, iar Casa Națională de Asigurări de Sănătate decontează doar 4 consultații pe oră și doar 28 pe parcursul unei zile. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că va vani cu o soluție pentru ca acele consultații care au depășit norma zilnică, în plină epidemie de viroze, să fie plătite de către CNAS.
Impact.ro a stat de vorbă cu dr. Anca Deleanu, președintele Societății Medicilor de Familie din Iași, care spune că o astfel de măsură ar fi necesară în această perioadă.
„Holurile sunt pline, nu contează planificarea. Oamenii vin tușind, cu o stare groaznică”
În plin vârf al sezonului gripal, cei mai solicitați sunt de departe medicii de familie, care, pe lângă pacienții cu afecțiuni acute, pe care îi consultă periodic, trebuie să facă față numărului de cazuri de gripă. Soluția găsită de medici este ca numărul de consultații pe oră, decontat de CNAS, să fie depășit pentru a îi putea trata pe cei care se prezintă cu stări de rău din cauza virozelor.
„O consultație înseamnă să stai de vorbă cu pacientul, nu neapărat să pui mâna pe el, dar atâta timp cât tu reușești să formulezi un diagnostic și măcar în primă etapă să poți da o soluție la starea de rău în care se se află, că e telefonică, este mai lungă. Următoarea dată când pacientul se poate deplasa, sau pot eu să ajung la el, pentru că în acest moment asistăm la o avalanșă de astfel de consultații, și stare de rău, vedem efectiv și pacientul.
Pentru un episod de boală noi avem posibilitatea să îl vedem și de trei ori, dăm o consultație pentru a rezolva o parte a problemei de sănătate și ulterior îl vezi și analizezi care este tratamentul pe următoarele zile”, spune medicul Anca Deleanu.
Soluția găsită de medici pentru a face față numărului de cazuri este ca acele cazuri care pot fi consultate de la distanță să nu se mai prezinte la cabinet urmând să revină într-o perioadă mai puțin aglomerată. Din păcate însă, aceste consultații nu sunt remunerate. La fel și cele față în față dar care nu se încadrează în cele 28 de consultații zilnice decontate de CNAS.
„Noi avem experiența pandemiei, în care am fost prezenți din primul moment, dacă au funcționat cabinete în România, a funcționat spitalul strict pe Covid, iar noi și pe alte patologii. Pe noi a fost încărcătura cu toată patologia și Covid. Am intrat în discuție pentru a fi remunerați pe acest considerent, dar am fost luați în considerare doar atunci când vaccinarea a fost mutată la medicii de familie, pentru că noi aveam acoperirea cea mai mare, este o realitate.
Să se mențină consultația pentru afecțiunile acute la distanță, pentru că în momentul acesta noi dăm foarte multe sfaturi, și consultații la distanță, pentru care nu primim absolut nici un leu.
Numărul consultațiilor a crescut cu cel puțin 40%, dacă nu mai mult, în perioada aceasta. Holurile sunt pline, nu contează planificarea. Asta cu planificarea, cu programarea, a căzut de 3 săptămâni. Oamenii vin tușind, cu o stare de rău groaznică, nu mai poți să spui că nu are programare sau ai dreptul doar la 4 consultații pe oră.
Eu sunt de la ora 12, am văzut cred că 10 persoane, și eu intru în program la ora 14.00”, spune medicul.
„Au la dispoziție 28 de consultații pe care le pot face zilnic. Sigur că pot să consulte și mai mulți pacienți”
Alexandru Rafila propune ca cel puțin pentru o scurtă perioadă de timp să se extindă termenii contractelor pe care le au medicii de familie iar consultațiile la distanță și cele suplimentare să fie plătite. Ministrul a mai precizat că în perioada următoare va trebui să analizeze care care este numărul de consultații cu care a fost depășită schema prevăzută în contractele pe care medicii de familie o au încheiată cu statul.
„Acesta este contractul pe care medicii îl au cu Casa de Asigurări de Sănătate. Au la dispoziție 28 de consultații pe care le pot face zilnic. Sigur că pot să consulte și mai mulți pacienți. Dar este vorba despre consultațiile care sunt decontate de CNAS. O să discutăm și vom stabili dacă, în această perioadă, se poate face o excepție de la acest contract.
Se consideră că o consultație durează minim 15 minute și, în aceste condiții, nu poți să faci mai mult de patru pe oră. Prin urmare, trebuie să găsim o soluție. Voi verifica dacă într-adevăr solicitările către medicii de familie depășesc numărul consultațiilor stabilite prin contract. Aceste consultații pot fi efectuate, dar nu sunt decontate. De aceea, trebuie să găsim o soluție. Sunt și situații în care medicii de familie pot să realizeze servicii de telemedicină, să monitorizeze pacienții sau să dea sfaturi de la distanță”, declarat Alexandru Rafila, la Antena 3 CNN.