Informații năucitoare ies la iveală ca urmare a unui studiu realizat de Protecția Consumatorilor pe baza etichetelor produselor tip pate de pasăre ce se găsesc pe piața din România. Rezultatul este clar și de neechivoc: habar nu avem ce mâncăm!
Mai exact, ficatul de pasăre se regăsește într-o proporție cuprinsă între 15 și 45% din pateurile care se vând în România. În plus de asta, a reieșit că două treimi din cele aproximativ 40 de produse ale căror etichete au fost studiate au aditivi alimentari, numărul de E-uri variind între 1 și 9 E-uri, cel mai adesea întâlnit fiind nitritul de sodiu. Mai mult, în 4 din 10 produse analizate principalul ingredient este apa.
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip pate de pasare ce se regăsesc pe piața din România. În total au fost analizate 37 de produse, anunță instituția într-o informare dată, joi, publicității, notează realitatea.net.
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat:
Din punct de vedere al ingredientelor regăsite:
– Din punct de vedere al procentajului de ficat:
– Ficat de pasăre se regăsește într-o proporție cuprinsă între 15 și 45% din compoziție
Din punct de vedere ingredientului principal:
– 56.76% au în compoziție prim ingredient ficatul de pasăre
– 40.54% au în compoziție prim ingredient apa
– 2.70% au în compoziție prim ingredient alt tip de carne
Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziție:
– 18.92% au în compoziție proteină animală din /de porc
– 18.92% au în compoziție slănină
– 16.22% au în compoziție șorici
– 5.40% au în compoziție ficat de porc, proteină animală din porc și slănină
– 2.70% au în compoziție ficat de porc, proteină animală din porc, slănină și sorici
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pateul de pasăre:
– 64.86% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);
Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 9:
– 2.70% din produse au în compoziție 9 E-uri;
– 8.11% din produse au în compoziție 6 E-uri;
– 5.40% din produse au în compoziție 5 E-uri;
– 2.70% din produse au în compoziție 4 E-uri;
– 21.62 din produse au în compoziție 2 E-uri;
– 24.32% din produse au în compoziție 1 aditiv;
– 35.13% din produse nu au în compoziție E-uri;
Din punct de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari , tipurile de aditivi regăsiți frecvent sunt:
– 100% dintre produsele studiate au avut în componență nitrit de sodiu ( E250 ) ;
– 33.33% dintre produsele studiate au avut în componență carmina ( E120 );
– 20.83% dintre produsele studiate au avut în componență caragenan ( E407 );
Toate produsele studiate au avut menționate pe etichetă informațiile nutriționale.
– Valoarea energetică este cuprinsa între 113 kcal și 337 kcal.
– Cantitatea de grăsimi variază între 4.3g și 30g.
– Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 1.5g și 12g.
– Cantitatea de glucide variază între 1.85g și 9.3g, în timp ce cantitatea zaharurilor este cuprinsă între 0g și 3.4g.
– 56.41% din produsele analizate nu conțin fibre .
– Cantitatea de proteină se situează între 9g și 11.5g pentru produsele studiate.
– Cantitatea de sare s-a situat între 1g și 1.6g.
Cum poți afla toate informațiile de pe etichetele produselor într-o secundă?
Descarcă GRATUIT Aplicația InfoCons și află numericul de aditivi alimentari , cantitatea de zahăr , cantitatea de sare și numărul de calorii din produsele scanate . Dacă ești la cumpărături sau acasa , scanează eticheta produselor pe care vrei să le consumi , pentru a afla tot ce trebuie să știi despre produsele respective .
„Încercăm să mâncăm mai ușor și alegem de cele mai multe ori un pate cu o felie de pâine, poate puțină margarină și , de ce nu?!- o salată de roșii . Dar ne-am gândit să citim eticheta pateului ? De foarte multe ori, din păcate, găsim pateuri ce conțin foarte multe E-uri , aditivi si coloranți . Am citit noi etichetele pentru tine , am făcut o radiografie și, înainte de a cumpăra, măcar citiți studiul pentru produsele tip pate de pasăre . Descărcați Aplicația Gratuită InfoCons, scanați codul de bare și alegeți în cunoștință de cauză dacă vreți un pate cu cât mai puține E-uri, aditivi, coloranți, conservanți, sare și zahăr”, a declarat Sorin Mierlea, președintele InfoCons.