Primarul Brașovului Allen Coliban a anunțat că până în 2026 vom avea primul nou spital din Brașov. Municipalitatea a obținut finanțarea prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru construirea Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase.
Proiectul urmează să fie dezvoltat în zona Bartolomeu (CATTIA), în vecinătatea centurii ocolitoare a municipiului și a străzii Institutului, lângă viitorul spital regional. Spitalul se va construi pe un teren cu o suprafață totală de 76.781 mp și va fi compus din patru corpuri. Organizarea spațiilor va fi flexibilă, în așa fel încât anumite saloane să poată acomoda câte 2 paturi, în cazuri excepționale.
Cum va fi structurat noul spital
Spitalul va avea un număr 257 paturi în regim spitalizare continuă și 22 paturi pentru structura de spitalizare de zi. Regimul maxim de înălțime va fi S+P+4E. Capacitățile noului Spital de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Brașov vor fi formate din zona de spitalizare continuă, spitalizare de zi, zona de îngrijire ambulatorie, dispensarul TBC, zona de servicii de diagnosticare și tratament, un bloc operator de dimensiuni reduse și un centru de recuperare, medicină fizică și balneologie. Spitalul va avea, de asemenea, și un compartiment pentru primiri urgențe, cu camere de gardă pentru fiecare dintre specialitățile medicale deservite, cabinet pentru vaccinuri și spații pentru deservirea funcției educaționale (sală conferințe, săli studiu, camere pentru rezidenți, etc).
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, miercuri, într-o conferință de presă, cele 27 de spitale sau secții noi care vor fi construite prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Inițial, a existat o listă cu 49 de investiții, însă pe baza criteriilor stabilite prin hotărâre de guvern, au fost alese 27 de proiecte care să fie realizate, între care se numără și cel de la Brașov.