Creșele de stat din Brașov se confruntă cu o acută lipsă de personal calificat. Acestea nu mai sunt locul în care părinții își aduc copiii pentru a face primii pași în educație, ci spațiul în care îi aduc pe cei mici pentru „a-și face imunitate”, potrivit unui părinte care a semnalat această problemă redacției BizBrașov.
„În mai multe creșe din Brașov, încă de al începutul anului de creșă, nu există educatoare. Aș da exemplul creșei Nr. 2 unde la niciuna din clase nu există o educatoare. De asemenea, la creșa Nr. 7, există o singură educatoare pentru toate grupele. Probabil că acest lucru se întâmplă și la alte creșe din Brașov.
Astăzi, de educația copiilor de la creșe se ocupă îngrijitoarele. Mâine, ne-am putea aștepta ca la școli, licee, facultăți orele de curs să se desfășoare cu personalul de la întreținere. Tot mâine, ne putem aștepta ca la spital să fim operați de asistente. Exemplele pot continua. Nu este normal ce se întâmplă și din acest motiv noi, părinții, încercăm să schimbăm ceva”, a povestit bărbatul pentru BizBrașov.
Anul trecut a fost deschisă o creșă nouă de stat în Brașov, în Astra, iar pentru construirea acesteia au fost accesate și fonduri europene. Aici însă lucrurile stau diferit, deoarece, potrivit părintelui, activitatea este atent monitorizată.
„Acolo activitatea insituției este monitorizată, deoarece s-au folosit fonduri europene. Grupele beneficiază de câte două educatoare, multe dintre acestea fiind luate de la restul creșelor din Brașov. Pentru a funcționa normal însă au fost afectate restul creșelor din oraș. Acum un an, copilul meu a învățat să numere, făcea diverse activități de lucru manual și fredona melodii. Anul acesta îmi scpune că a stat toată ziua la desene și <<Tati nu vreau la chesă!>>”, a declarat părintele pentru BizBrașov.
În acest sens, părinții de la Creșa Nr. 2, alături de cei de la Creșa Nr. 7, au făcut o petiție online, în încercarea de a schimba anormalul.
„Cei mici trebuie protejați și ajutată să se dezvolte cât mai sănătos și armonios. Familia este cea care încearcă să modeleze un copil încă de la cele mai fragede vârste. Un rol important îl are și statul care se implică în educația viitorilor cetățeni. Ceea ce se întâmplă astăzi în creșele de stat din Brașov este exact inversul acestui lucru. Anul acesta sunt copiii noștri, însă la anul poate sunt ai voștri”, a spus bărbatul pentru BizBrașov.
Reprezentanții Primăriei susțin însă că pentru posturile de educatori/educatoare nu au fost cerere în momentul în care acestea au fost scoase la concurs.
„Am scos anii trecuți și, inclusiv, anul trecut la concurs posturile pentru educatori/educatoare până la momentul în care au fost oprite angajările în administrația publică. La acel moment, nu prea am avut cerere, întrucât educatoarele erau încadrate diferit la creșe, față de grădiniță. Astfel, cele care aveau pregătire se orientau către grădinițe, deoarece acolo salariile erau mai mari. Și anul acesta, după ce se aprobă bugetul Municipiului Brașov, vom scoate la concurs mai multe posturi. Sperăm ca în acest an să fie mai multe persoane interesate de ocuparea acestor posturi”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Brașov, Sorin Toarcea.
Persoanele care doresc să se alăture acestei inițiative pot accesa petiția online, dând click AICI!