Dacă în primăvara anului trecut, polițiștii au reușit să aresteze un brașovean care a reușit să „tipărească” o sumă record de bancnote false, totalizând 10.000 de euro pe care îi plasase în piață, se pare că „tradiția” falsurilor este una veche de aproape un secol în Brașov.
În anul 1933, autoritățile au reușit să prindă un brașovean din comuna Vulcan care își făcuse în casă o „fabrică de bani”, după cum aflăm dintr-un număr al Gazetei Transilvaniei din 1933.
La acea vreme, atât la casieriile CFR, cât și la cele ale Fiscului ajunseseră mai multe monede de 100 de lei, care s-au dovedit a fi false. „Producătorul” Sandor Iosif, care locuia în comuna Vulcan, a fost deconspirat din întâmplare de o angajată a uzinei electrice, care se dusese la poarta acestuia pentru a-i încasa factura.
Aceasta nu a apucat să-i ia banii, deoarece dintr-una dintre încăperile casei sale s-a auzit o bubuitură, astfel că femeia a alertat jandarmii. De fapt, bărbatul, mecanic de profesie, intenționa să își perfecționeze metoda de fabricație a banilor falși și lucra la un tipar din ghips, numai că a pus o substanță menită să curețe „rezitul netrebuincios” de pe marginile monedelor, care a produs o explozie probabil în contact cu o sursă de foc. Bărbatul a fost arestat imediat și „enigma” monedelor false a fost dezlegată într-un final.