Zeci de români, în special din Prahova, dar și din Brașov, Olt și Dolj, au căzut în plasa unui escroc din Bușteni, notoriu pe Valea Prahovei pentru înșelăciunile sale, dar pe care poliția și procurorii nu-l pot opri din cauza legii mult prea permisive.
Dan Alexandru își oferă serviciile de transportator, încasează banii în avans de la clienți și apoi dispare, evident fără să-și onoreze comenzile. Deși a fost condamnat pentru înșelăciune de două instanțe de judecată omul continuă să-și vadă de afacerea sa ilicită și nu duce lipsă de clienți. Deși pe numele său sunt zeci de plângeri penale, individual reușește să scape profitând de o portiță a legii, dar și de nesăbuința clienților țepuiți.
De ani de zile, pe site-urile de mică publicitate, firma administrată de individul din Bușteni își oferă serviciile de transport auto internațional. Concret, omul se angajează să aducă din țări din Europa, în special din Germania, mașini second hand, evident contra unei taxe. Valoarea acesteia variază între câteva sute de euro și poate ajunge la câteva mii, dacă este vorba despre o mașină mai valoroasă sau mai multe la un singur transport.
În unele cazuri omul primește chiar banii pentru a achita valoarea mașinii la vânzătorul din Germania. Profită de naivitatea clienților care sunt dispuși să dea bani grei, mii de euro, unui necunoscut, convinși că în câteva zile vor avea la poartă mașina comandată în Germania.
Când realizează că de fapt au căzut în plasa unui șarlatan care le-a luat și banii și i-a lăsat și fără mașină, oamenii cer ajutorul poliției. Depun plângeri penale, merg la audieri, participă la întreaga procedură în astfel de situații, iar în final se împacă cu escrocul, dosarul terminându-se cu clasare.
Pedepse ușoare pentru înșelăciune
În România, înșelăciunea nu este considerată o faptă gravă, pedeapsa stabilită de Codul Penal fiind între 6 luni și cel mult 3 ani. Tocmai pentru că pedeapsa maximă este atât de mică, procurorul nu poate cere arestarea preventivă în timpul urmăririi penale. Escrocul reclamat se alege cel mult cu un control judiciar, fiind lăsat în libertate să-și vadă în continuare de treabă.
Mai mult, în cazul înșelăciunii, împăcarea părților înlătură răspunderea penală. Potrivit unor surse judiciare, pe această portiță a legii se și bazează afacerea din Bușteni. Escrocul ia banii clientului, nu onorează comanda, deși știe că va fi reclamat la poliție. Când se ajunge spre finalul anchetei intervine împăcarea, șarlatanul își achită datoria către cel care l-a reclamat cu condiția ca acesta să renunțe la plângere, doar că între timp în plasa lui au căzut alți cetățeni. Este o afacere tip suveică, au explicat sursele citate, „ia bani de la un client nou ca să-și achite datoria veche”. Deși acest tip de escrocherie este de notorietate pe Valea Prahovei, continuă să existe cetățeni care cad în plasa șarlatanului din Bușteni, potrivit ziare.com.
Clienți amenințați cu toporul
Unul dintre ei este un tânăr din Ploiești care i-a încredințat lui Dan Alexandru suma de 7.000 de euro pentru a-i aduce mașina din Germania. Cei doi au bătut palma în parcarea unui supermarket din Bușteni în data de 12 decembrie 2022. O parte din bani reprezenta taxa de transport și profitul omului, iar restul pentru a achita mașina vânzătorului din Germania.
După zile de așteptare, ploieșteanul a realizat că a fost escrocat și a început să caute detalii despre individul căruia îi încredințase bani de mașină. A aflat astfel că nu este prima victimă, escrocul având pe numele lui o serie de reclamații pentru fapte similare.
Ploieșteanul a mers însoțit de fratele său până la domiciliul omului din Bușteni pentru a-și recupera banii doar că acolo au fost amenințați cu toporul, și udați cu furtunul, motiv pentru care au sunat la 112, iar ulterior au depus o plângere penală.
Potrivit portalului instanțelor de judecată, Alexandru Dan a fost condamnat de Judecătoria Brașov, în data de 9 iulie 2020, la un an de închisoare cu amânare, fiind găsit vinovat pentru înșelăciune. Recent, pe 28 noiembrie 2022, același personaj este găsit vinovat de Judecătoria Sinaia pentru alte șase fapte de înșelăciune și este condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității.
De data aceasta, pentru că în dosar erau șase victime, instanța a decis punerea sub sechestru a bunurilor aflate în proprietatea firmei administrate de escroc (un Hyundai Terracan, un Nissan Terano și un Mercedes Benz ML) până ce acesta își va achita datoriile față de clienții țepuiți.