Cetățile medievale brașovene sunt printre cele mai vizitate obiective turistice din România. Unele au fost refăcute din ruină, precum cetatea Rupea, iar altele se află în lucrări de restaurare, așa cum este cazul cetăților din Râșnov și Făgăraș. Aceste recuperări ale istoriei se pot face datorită fondurilor europene, care au permis autorităților locale să investească în reabilitarea acestor monumente din patrimoniul național.
RUPEA
11 hectare de ziduri, turnuri și curți interioare. Această este Cetatea Rupea. Fără programul amplu de restaurare, fortificația ar fi ajuns o ruină periculoasă pentru vizitatori. Lucrările finanțate cu bani europeni i-au redat farmecul de odinioară. 28 de milioane de lei au fost investite în refacerea cetății. Două treimi au provenit din fonduri europene. Acum, turiștii ajung ușor la fortificație și pot participa la tot felul de evenimente. Înainte de pandemie, peste o sută de mii de turiști vizitau anual cetatea din Rupea.
RÂŞNOV
Și cetatea de la Râșnov a intrat într-un amplu proces de restaurare în 2020. Clădirile, turnurile și zidurile de apărare vor fi refăcute cu materiale tradiționale. Uniunea Europeană a finanțat lucrările cu 15 milioane de lei. Interiorul fortificației nu poate fi acum vizitat, însă porțile cetății se vor redeschide până la finalul anului viitor.
FĂGĂRAŞ
Banii europeni au redat strălucirea și cetății Făgărașului. În ultimii ani, unele bastioane și încăperi se degradasera, la fel și drumul de strajă. Podurile de lemn de peste lacul din jurul cetății dispăruseră. Toate acestea au fost refăcute cu bani europeni, în ultimii doi ani. După restaurarea cetății, autoritățile locale speră că numărul anual de vizitatori să crească de la circa 200.000, în prezent, pînă la 800.000 în următorii ani.