Știrea momentului pentru șoferii români vine din partea firmelor de asigurări, care au majorat prețurile, la început de an. Așadar, pentru a mai avea asigurare RCA, șoferii români trebuie să plătească cu 40% mai mult, față de anul care tocmai ce s-a încheiat.
Știrea momentului pentru șoferii români
Anul 2023 vine cu vești foarte proaste pentru șoferii din România. Prețurile pentru asigurările RCA au crescut chiar și cu 40%! Scumpirile vin după ce în acest an a fost declarat oficial falimentul City Insurance, cel mai mare asigurător auto de pe piață, care ținea prețurile la o limită acceptabilă.
Imediat după problemele apărute la City Insurance, celelalte firme au mizat pe faptul că șoferii trebuie să aibă o asigurare RCA pentru a mai putea să circule cu autoturismele pe drumurile publice, așa că imediat au crescu prețurile și se pare că nu se vor opri aici.
Au crescut prețurile RCA
Un alt motiv pentru creșterea prețurilor RCA este șo majorarea de către stat a contribuțiilor virate de firmele de asigurare la fondul de garantare a asiguraților, care se ocupă de despăgubirea păgubiților City Insurance. O nouă creștere a contribuțiilor urmează și în 2023, așa că șoferii trebuie să se aștepte la noi și noi scumpiri de RCA, scrie impact.ro.
De exemplu, un șofer încadrat la clasa B8 a plătit pe o poliță RCA încheiată în data de 22.12.2021, pe durata de un an, suma de 413 lei. Simulările realizate de Economedia pentru același șofer care vrea acum să încheie o nouă poliță RCA pentru un an arată că prețurile sunt mai mari și cu 40%.
Ce oferte sunt acum pe piață
Astfel, cea mai ieftină ofertă pentru acest șofer este de 614 lei, la Euroins, noul lider al pieței, urmată de o ofertă de 672 lei de la Axeria, una din companiile intrate recent pe piață, chiar în urma falimentului City, și de o ofertă de 674 lei de la Grawe. Spre comparație, ofertele de la companii precum Omniasig, Asirom și Allianz sunt chiar și duble față de cea mai ieftină ofertă, respectiv: 1.347 lei, 1.033 lei și 996 lei.
Cum spuneam mai sus, anul 2023 va veni cu noi scumpiri la RCA, deoarece va crește din nou contribuția virată de firmele de asigurare la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), entitatea care plătește daunele păgubiților rămași în urma falimentelor de asigurări. Dacă în 2022 aceasta a crescut de la 1%, la 2,5%, anul acesta contribuția la Fondul de Garantare a Asiguraților va crește până la 4%.