Cu prețurile facturilor în creștere, tot mai mulți români caută mijloace alternative de încălzire, iar peleții vin să rezolve această problemă. Cei mai utilizați sunt cei din rumeguș, însă un buzoian propune o soluție inovatoare: peleții din coji de semințe de floarea soarelui!
La Buzău există o fabrică în care se produc peleți din coji de semințe de floarea soarelui. Firma a început timid însă acum abia dacă face față comenzilor, scrie Adevărul.
Avantajele încălzirii pe peleți, în comparație cu cea pe gaze
Cei mai utilizați peleți sunt cei din rumeguș. Aceștia sunt folosiți de câțiva ani pentru încălzirea a patru blocuri, cu peste 400 de apartamente, dintr-un cartier buzoian. Randamentul acestui combustibil solid este foarte bun, după cum au constatat autoritățile, iar costul de producție a gigacaloriei aproape s-a înjumătățit, față de ceea ce oferea centrala de aceeași capacitate, dar pe gaze naturale, mai scrie sursa citată.
Tânărul investitor Daniel Ene a venit cu o soluție inovatoare prin deschiderea la Buzău a unei fabrici care produce peleți din coji de semințe de floarea soarelui. În urmă cu patru ani, acesta a accesat fonduri europene în valoare de o sută de mii de euro, bani pe care i-a investit pentru a produce combustibili din resturi vegetale.
„Peleții produși de noi sunt doar din semințe de floarea soarelui, care sunt tocate și presate la cald. Ajung la 70 de grade Celsius și apoi, doar prin presare, se lipesc”, spune Daniel Ene, administrator fabrică de peleți.
Chiar dacă la începutul a fost mai greu iar firma nu a avut foarte mulți clienți, în prezent abia dacă poate face față cererilor. Peleții produși la Buzău conțin doar coji de floarea soarelui, iar Daniel Ene spune că produsele sale sunt mai ieftine și reprezintă o sursă ecologică de încălzire.
Care sunt costurile
„Peleții din coji de semințe sunt un material ecologic și cu o putere calorică mare, cu care oamenii nu sunt foarte familiarizați. Iau de probă, văd că sunt foarte buni și trec de la rumeguș, la peleți din coajă de floarea soarelui”, declară Daniel Ene.
O tonă de peleți din coji de semințe de floarea soarelui se vinde cu 1.500 de lei, iar cantitatea este suficientă pentru a încălzi o locuință de circa o sută de metri pătrați, timp o lună de zile.
Costul de producție în această centrală din Buzău este în jur de 490 de lei pe gigacalorie, mult mai mic, în comparație cu costul de producție și de furnizare la o centrală pe gaze, care consumă între 600 și 860 de lei pe gigacalorie, mai scrie Adevărul.