
Al patrulea volum dintr-o serie pe care editorul britanic Corylus Books a ales s-o traducă în limba engleză. Și se poartă negocieri pentru adaptarea pentru televiziune a seriei scrise de brașoveanca Tony Mott.
Tony Mott e un pseudonim. O cheamă, de fapt, Antoaneta Galeș și s-a născut în 1970. „Am ales să scriu sub pseudonim din două motive: primul a fost acela că Tony era apelativul care-mi era familiar, iar Mott e numele de fată al mamei mele. Am vrut să fie un simbol al recunoștinței față de ea și de bunicul meu.”
O femeie înaltă, subțire, i se spunea Olive sau Musca, „de slabă ce eram. Nu-mi plăcea Olive, iubita lui Popeye Marinarul, pentru că era superficială și prostuță. Nici Musca nu mi se părea a fi un compliment”. „În copilărie aveam o pasiune în a-mi schimba viitoarea meserie cât mai des posibil. Alegerile erau, în general, excentrice: criminalist, arheolog, scafandru, psiholog, designer, medic, actor, și câte și mai câte, funcție de ceea ce citeam sau vedeam și mi se părea mai interesant. Dacă nu am visat niciodată să devin scriitor, este pentru că nu mi s-a părut că ar fi o meserie.”
A debutat în 2008, cu un roman despre revenirea în țară, după douăzeci de ani, a unei fugare din comunism, apoi s-a îndreptat spre genul polițist și a început să publice la Editura Tritonic, a semnat până acum mai multe romane, între ele seria Julieta: „Julieta avea un pistol”, „Un glonț pentru Julieta” și „Nu dați cu pietre în Julieta”, apărute în 2014, 2016 și 2017. Dar și seria începută cu „Iarna crimelor perfecte”, apărută la sfârșitul anului 2019, în care eroina este un medic legist, Gigi Alexa. Romanul de față este al patrulea al noii serii.
Eroina Gigi Alexa este medic legist, lucrează împreună cu poliția la diferite cazuri de omoruri, este un personaj complex, a trecut prin traume diverse, o copilărie tulbure, un viol și câțiva iubiți neserioși pe care i-a abandonat, are momente de instabilitate psihică, cu dorințe de sinucidere (asta în primele volume, în precedentul să-și fi revenit) – toate par puțin exagerate pentru meseria eroinei și față de modul cum acționează. Dar Gigi Alexa își iubește meseria, e admisă la un doctorat în Olanda; e tenace, cu idei și firește lesne invidiată de o parte dintre colegi, scrie Mediafax.
Imaginea ei: mică de statură, subțire, cu părul blond (în acest volum roșcat) și creț prins de regulă într-un coc complicat. Are patruzeci de ani. A avut o sarcină pe care a pierdut-o, acum nu mai poate avea propriul copil și se păcălește că nu și l-a dorit. Se judecă pe sine, de multe ori, „absurd de aspru”.
Scriu editorii: „Un nou caz al medicului legist Gigi Alexa, care, împreună cu Matei Vălean, comisar-șef de poliție la Brașov, încearcă să dezlege misterul uciderii unui controversat avocat local. De la practici religioase la trafic de persoane, povestea se dezvoltă treptat, cu suspans bine dozat, cu umor și un pic de romantism.”
Și totul pornește de la un studio de video-chat care ascunde o rețea de prostituție, cu implicarea unor polițiști corupți, nu se putea altfel, cu ramificații în Italia, unde erau duse adolescente naïve și neștiutoare și cu un deznodământ în care sunt implicate polițiile din amebele țări.