Omul de afaceri Claudiu Aron, proprietarul companiei Alpin 2003, ce administrează complexul hotelier Alpin Resort Hotel, unul din cei mai mari jucători din turism din staţiunea Poiana Braşov, spune că anul acesta a fost unul bun în turism şi complexul pe care îl conduce va finaliza cu afaceri de 11,5 milioane de euro, peste nivelul bugetat.
„În medie pe tot anul am avut un grad de ocupare de 65%, acum am primit deja rezervări pentru sărbători. Pe ultima sută de metri se vor face rezervări în funcţie de zăpadă. Cei mai mulţi turişti sunt români, avem rezervări individuale de la turişti din Israel, Italia şi Japonia, dar sunt puţini străini“, a declarat pentru Ziarul Financiar Claudiu Aron, unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din România.
Antreprenorul este cunoscut prin complexul hotelier Alpin din Poiana Braşov, ce include hotelul Alpin cu 150 de camere, un apart-hotel cu 114 apartamente, Casa Alpin cu 25 de camere şi 7 apartamente, toate clasate la patru stele. De asemenea, compania mai are şi două restaurante, conform datelor de pe site-ul Alpin.
„Am făcut bugetul pentru anul viitor, estimăm afaceri mai mari, am bugetat o cifră de afaceri de 12,5 milioane de euro pentru anul viitor.“
„În total complexul are 180 de angajaţi. Acum ne vin 17 angajaţi din Sri Lanka, mai avem şi indieni, 25 de angajaţi din Asia în total“.
Datele publice arată că Alpin a avut o cifră de afaceri de 36 milioane de lei anul trecut, faţă de 23 milioane de lei în 2020. Spre comparaţie, compania avea afaceri de 55 milioane de lei în 2019, potrivit mfinante.ro. În 2019, compania raporta un profit net de 5 milioane de lei.
Anul acesta, antreprenorul a cumpărat complexul Favorit din Poiana Braşov, executat de bancă, pentru care a plătit 1,65 milioane de euro. În acest complex are în plan să investească încă 2 milioane de euro renovarea acestui complex să îl facă principala atracţie a staţiunii pentru turişti. Complexul Favorit, închis de mai mulţi ani, a fost scos la vânzare de Patria Bank, anterior fiind deţinut de Ioan Neculaie.
Antreprenorul mai anunţa anul acesta că va construi un hotel de patru stele în Olimp, cu 120 de apartamente, restaurante, piscină.
Claudiu Aron a intrat în afaceri în 1994-1995, atunci când a câştigat o licitaţie pentru proiectarea şi execuţia sediului Bursei de Valori în interiorul Băncii Naţionale. Aron a mai dezvoltat de atunci şi alte sedii de bănci, dar şi hoteluri pentru alţi investitori. Ulterior a început să construiască hoteluri şi pentru el, a pus bazele companiei Alpin Resort în 2003, compania ajungând la o cifră de afaceri comparabilă cu cea a marilor hoteluri din Capitală. Discretul antreprenor a construit în 2003 şi hotelul K plus K Elizabeth din Capitală, pe care l-a vândut după doar doi ani unui austriac pentru 5 milioane de euro, bani folosiţi în modernizarea hotelului Alpin din Poiana Braşov, cumpărat în 2004.