Servicii BizBrasov
    • Abonamente FwdBV
    • Publicitate
    • Trimite Stire!
    Facebook
    • Abonamente FwdBV
    • Publicitate
    • Trimite Stire!
    Facebook
    Biz BrasovBiz Brasov
    • Știri Brasov
    • Economie
      • Imobiliare
      • Turism
      • IT
    • Timp liber
      • Evenimente
      • Cultură
      • Media
    • Viața Brașovului
      • Administratie
      • Politica
    • Sănătate
    • Social
    • Opinii
    • Știri Naționale
    Biz BrasovBiz Brasov

    Urșii care intră în gospodăriile oamenilor și le atacă animalele vor putea fi identificați prin probe ADN: „Trebuie să fie proaspete”

    0
    De Bianca Ivașcu pe 20 decembrie 2022 Stiri Brasov, Știri Naționale
    Distribuie
    WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email*
    Urșii care intră în gospodăriile oamenilor și le atacă animalele vor putea fi identificați prin probe ADN: „Probele trebuie să fie proaspete”

    În acest an a început etapa a doua a studiului de monitorizare a urșilor din zona Carpaților Meridionali prin probe ADN, realizat de Fundația Conservation Carpathia.

    Studiul își propune să vadă cum a evoluat populația de urși din partea estică a Munților Făgăraș, Piatra Craiului, Iezer-Păpușa și Munții Leaota (județele Argeș, Brașov, Dâmbovița). Zona acoperă o suprafață relevantă pentru ecologia spațială a ursului de aproximativ 1200 kilometri pătrați. În același areal s-a realizat în perioada 2017-2018 un studiu similar (în urma căruia au fost identificați 283 de urși), urmând ca în această etapă să vadă schimbările survenite asupra populației de urși bruni de pe același areal.

    Studiul include mai mulți pași care implică colectarea de probe pentru extragerea ADN-ului, analizarea acestora la un laborator partener din cadrul Universității Ljubljana, extragerea rezultatelor și interpretarea acestora. În perioada 1 august – 30 noiembrie, rangerii și echipa de monitorizare a faunei din cadrul Fundației Conservation Carpathia au colectat peste 900 de probe de urs din zona de proiect, acestea fiind trimis către laborator.

    „Adevărul” a discutat despre acest proiect, etapele, așteptările și importanța sa cu Ruben Iosif, biolog coordonator echipă monitorizare faună la Fundația Conservation Carpathia.

    Citește și:

    Uber, Bolt, Tazz și Glovo, în vizorul inspectorilor antifraudă și ITM. Controale vor fi în toată țara

    Brașovenii își pot găsi un job sau îl pot schimba pe cel actual, cu ocazia bursei de luna viitoare

    Cercetătorii au dezvoltat un vaccin împotriva bolii Lyme cu ajutorul tehnologiei ARN mesager. Bacteria care provoacă această maladie este transmisă la om prin muşcătura căpuşelor

    În afară de informațiile importante privind evoluția populației de urși din arealul analizat, studiul realizat de Fundaţia Conservation Carpathia oferă recomandări de îmbunătăţire a metodei de monitorizare genetică aplicabile pentru Munţii Carpaţi, fiind un model care poate fi replicat la nivel naţional pentru a estima numărul de urşi şi pentru a identifica cele mai bune tehnici de gestionare a conflictelor om-animale sălbatice.

    „Studiul este baza strategiei noastre de rezolvare a conflictelor om-animale sălbatice. De ce? Pentru că prin aceeași metodă poți identifica și urșii care cauzează pagube prin sate. De exemplu, când un urs atinge un gard ca să ajungă într-un grajd, el lasă acolo niște fire de păr. Iar după ce sătenii sună la 112, avem un protocol, mergem la fața locului și găsim probe pe care le colectăm.

    Facem analize genetice la atacurile urșilor de trei ani. Și astfel putem vedea ce procent din urșii dintr-un areal provoacă pagube. De exemplu, mare parte din populația de urși coboară în livezi. Sunt și urși care din cauza lipsei hranei pot face atacuri la șeptel. Însă sunt anumiți urși care efectiv înnebunesc și efectiv se hrănesc numai cu șeptel, e cumva o habituare a ursului, care se obișnuiește cu acea carne și își dă seama că e foarte bogată în nutrienți”, a declarat pentru „Adevărul” Ruben Iosif.

    Urșii care atacă au un anumit tipar

    Grație probelor genetice prelevate, a fost identificat un urs mascul care a avut 15 atacuri la porci. În cele din urmă, ursul a fost prins și împușcat. Iar ulterior a fost prelevată o probă din țesutul său, demonstrându-se prin probele prelevate după alte atacuri la porci că era ursul vinovat de atacuri multiple.

    Concret, iată cum sunt localizați urșii. Aceștia au un anumit tipar, anumite zone în care vin frecvent și atacă. Și astfel sunt așteptați cu cuști în care sunt puse momeli și ulterior capturați.

    Tot în baza probelor ADN a fost identificat și un urs care intră numai în case și cabane. Ursul a fost localizat, capturat și mutat în alt areal.

    „Genetic, această metodă te ajută să înțelegi cam câți urși sunt, care urși produc probleme. Însă metoda nu te ajută în timp real să identifici urșii vinovați, pentru că durează până când probele sunt trimise la laborator și analizate”, mai precizează Ruben Iosif.

    Au trecut cinci ani de la prima etapă a studiului, iar în această etapă se va analiza ce s-a întâmplat ca evoluție a numărului de urși din zona analizată.

    Reprezentantul Fundației Conservation Carpathia este de părere că nu va mai fi găsită o mare parte din urșii de acum cinci ani. Vor fi amprente genetice total noi, ceea ce înseamnă alți urși. Ca motive, sunt două ipoteze mari. Prima ipoteză ar fi aceea că există mortalitate mare. Legat de cauzele mortalității mari la urși, sunt și cauze naturale, și cauze antropice.

    „Din păcate, România nu s-a concentrat pe o evaluare exactă a mortalității urșilor. Ca mortalitate din cauze naturale, pe primul loc este infanticidul. Masculii dominanți, dacă simt că populația crește, încep să o regleze natural prin ucidere puilor. Legat de cauze antropice, traficul auto a crescut foarte mult, inclusiv în zonele sălbatice. Începem să avem autostrăzi ce secționează cumva habitatul urșilor. E o problemă și cu urșii care vin constant în gospodării”, precizează Ruben Iosif.

    A doua ipoteză ar fi aceea legată de faptul că urșii nu se deplasează doar în timpul unui an pe altitudine, ci este posibil ca și în timpul unui an să fie niște deplasări foarte mari, din mai multe motive. 

    „Un motiv ar putea fi acela că într-un an fagul poate fi foarte productiv, ceea ce ar atrage o mare populație de urși din estul Carpaților Meridionali. În alt an, se poate întâmpla ca într-un an să fie recoltă foarte mare de prune și mere”, explică Ruben Iosif.

    Probele prelevate nu trebuie să fie vechi

    Ca densitate a populației de urși, Ruben Iosif consideră că nu vor fi variații mari după finalizarea celei de-a doua etape a studiului. După studiul realizat în perioada 2017-2018, densitatea estimată prin modelare statistică a fost de 17-18 urși/100 de kilometri pătrați.

    Probele prelevate pentru extragerea ADN-ului, excremente sau păr, sunt non-invazive și trebuie să aibă anumite ”calități”.

    „Trebuie foarte mare grijă. Probele trebuie să fie proaspete, nu poți colecta ceva ce a stat în ploaie, soare sau vânt o lună de zile. La excremente, probele nu trebuie să aibă o vechime mai mare de cinci zile. La firul de păr, dacă e elastic, înseamnă că e proaspăt”, spune Ruben Iosif.

    Cele peste 900 de probe recoltate au fost deja trimise la laboratorul Universității din Ljubljana din Slovenia. La începutul verii lui 2023 vor fi deja gata amprentele genetice, urmând ca după aceea să se realizeze statistica privind urșii. Etapa a doua studiului va fi finalizată până la finalul anului viitor.

    În cadrul primei etape a studiului au fost recoltate 1.426 de probe de ADN cu o rată de succes a analizelor de laborator de 63%, fiind identificaţi 283 de urşi, 137 femele şi 146 masculi.

    „Ne așteptăm acum să fie o creștere a ratei de succes, pentru că am făcut foarte multe îmbunătățiri de protocol. De exemplu, am grăbit traseul probelor până la laborator”, mai adaugă Ruben Iosif.

    Replicarea acestui studiu după cinci ani va permite înţelegerea tendinţei populaţiei în vederea stabilirii unor politici pe termen lung de protejare a acestei specii şi pentru a diminua conflictele cu oamenii. Studiul este un prim pas pentru gestionarea responsabilă a urşilor din România.

    Distribuie. WhatsApp Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email* Telegram
    Articol precedentDN 11, blocat spre Târgu Secuiesc, în urma producerii unui accident între 3 autoturisme și un TIR
    Următorul articol Ministrul Energiei a anunțat că toți cetățenii vor beneficia de tarifele plafonate la curent, indiferent de numărul locurilor de consum
    Bianca Ivașcu
    • Website
    • Facebook
    • Instagram

    Comenteaza aceasta stire

    Scrie-ne părerea ta Anuleaza raspunsul

    Alte stiri similare

    Uber, Bolt, Tazz și Glovo, în vizorul inspectorilor antifraudă și ITM. Controale vor fi în toată țara
    Stiri Brasov De Laura Nilescu Gal0

    Uber, Bolt, Tazz și Glovo, în vizorul inspectorilor antifraudă și ITM. Controale vor fi în toată țara

    22 septembrie 2023

    Antifrauda a pornit o campanie de controale la nivel naţional împreună cu Inspecţia Muncii, după proiectul pilot derulat anul trecut…

    Brașovenii își pot găsi un job sau îl pot schimba pe cel actual, cu ocazia bursei de luna viitoare
    Stiri Brasov De Laura Nilescu Gal0

    Brașovenii își pot găsi un job sau îl pot schimba pe cel actual, cu ocazia bursei de luna viitoare

    22 septembrie 2023

    Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă Brașov va organiza și în această toamnă Bursa locurilor de muncă. Evenimentul este programat…

    De mâine, se modifică orarul liniei RATBV spre Săcele. În zilele lucrătoare, numărul de curse zilnice va crește de la 77, la 81
    Stiri Brasov De Ionuț Dincă0

    De mâine, se modifică orarul liniei RATBV spre Săcele. În zilele lucrătoare, numărul de curse zilnice va crește de la 77, la 81

    22 septembrie 2023

    RATBV crește calitatea serviciului de transport pe linia metropolitană 710, Brașov (terminal Roman) – Săcele (cap linie Garaj), prin alocarea…

    Cercetătorii au dezvoltat un vaccin împotriva bolii Lyme cu ajutorul tehnologiei ARN mesager. Bacteria care provoacă această maladie este transmisă la om prin muşcătura căpuşelor
    Sănătate De Laura Nilescu Gal0

    Cercetătorii au dezvoltat un vaccin împotriva bolii Lyme cu ajutorul tehnologiei ARN mesager. Bacteria care provoacă această maladie este transmisă la om prin muşcătura căpuşelor

    22 septembrie 2023

    O echipă de oameni de ştiinţă americani a dezvoltat un vaccin cu ARN mesager (ARNm) împotriva bacteriei care cauzează boala…

    Mirii ar putea fi obligați să plătească impozit pe darul de nuntă/ Dedicațiile muzicale de maximum 5.000 de lei
    Stiri Brasov De Laura Nilescu Gal0

    Mirii ar putea fi obligați să plătească impozit pe darul de nuntă/ Dedicațiile muzicale de maximum 5.000 de lei

    22 septembrie 2023

    Guvernul a pus în dezbatere publică un proiect de lege privind unele măsuri fiscal bugetare, prin care devine posibilă impozitarea…

    Mamele minore care merg la școală primesc o bursă de 700 de lei, iar copiii acestora au prioritate pentru locuri la creșă
    Social De Laura Nilescu Gal0

    Mamele minore care merg la școală primesc o bursă de 700 de lei, iar copiii acestora au prioritate pentru locuri la creșă

    22 septembrie 2023

    Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, a declarat vineri, la o dezbatere privind abandonul şcolar că mamele minore beneficiază…

    Turcii de la Makyol au mai câștigat lucrările de pe încă un lot al autostrăzii dintre Sibiu și Făgăraș. Au de construit 6 viaducte și 17 poduri și vor câștiga 1,89 miliarde de lei
    Administratie De Ionuț Dincă0

    Turcii de la Makyol au mai câștigat lucrările de pe încă un lot al autostrăzii dintre Sibiu și Făgăraș. Au de construit 6 viaducte și 17 poduri și vor câștiga 1,89 miliarde de lei

    22 septembrie 2023

    Compania Makyol (Turcia) a câștigat contractul pentru proiectarea și execuția primului lot al Autostrăzii A 13 Sibiu-Făgăraș, constructorul având deja contractele…

    Lemne transportate fără documentele necesare, confiscate de polițiștii din Zărnești
    Social De Biz Brasov1

    Lemne transportate fără documentele necesare, confiscate de polițiștii din Zărnești

    22 septembrie 2023

    Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Zărnești au dispus confiscarea materialului lemos identificat într-un autovehicul, după ce au stabilit în cadrul…

    Încep lucrările la prima parcare supra-etajată din Brașov destinată celor care vin în oraș, la ieșirea spre Ghimbav. Va fi gata înainte de alegerile locale de anul viitor și este primul park&ride din cele 4 planificate a fi construite la intrările în municipiu
    Administratie De Biz Brasov0

    Încep lucrările la prima parcare supra-etajată din Brașov destinată celor care vin în oraș, la ieșirea spre Ghimbav. Va fi gata înainte de alegerile locale de anul viitor și este primul park&ride din cele 4 planificate a fi construite la intrările în municipiu

    22 septembrie 2023

    Primarul Allen Coliban a dat astăzi Ordinul de începere a lucrărilor pentru construirea primei parcări multietajate de tip park&ride din…

    Un magazin „La doi pași” din Sânpetru, amendat cu 25.000 de lei de Protecția Consumatorilor, după ce au fost găsit produse expirate și alte nereguli
    Stiri Brasov De Biz Brasov0

    Un magazin „La doi pași” din Sânpetru, amendat cu 25.000 de lei de Protecția Consumatorilor, după ce au fost găsit produse expirate și alte nereguli

    22 septembrie 2023

    Foto: Arhivă În urma primirii unei sesizări de la un consumator, Comisariatul pentru ProtecțiaConsumatorilor Brașov a desfășurat o acțiune de…

    Doi tineri din Racoș și Măieruș au intrat pe geamul unei uscătorii dintr-un bloc din Brașov și au furat două biciclete și două karturi cu pedale
    Stiri Brasov De Laura Nilescu Gal0

    Doi tineri din Racoș și Măieruș au intrat pe geamul unei uscătorii dintr-un bloc din Brașov și au furat două biciclete și două karturi cu pedale

    22 septembrie 2023

    Polițiștii brașoveni au primit o sezizare de la proprietarul unui bloc, în care se reclama faptul că, peste noapte, în…

    Un râșnovean a fost „pârât” la Poliție că a băut și s-a urcat la volan. Agenții l-au prins pe drum cu o alcoolemie de 0,85 mg/l
    Stiri Brasov De Ionuț Dincă0

    Un râșnovean a fost „pârât” la Poliție că a băut și s-a urcat la volan. Agenții l-au prins pe drum cu o alcoolemie de 0,85 mg/l

    22 septembrie 2023

    Polițiștii din cadrul Poliției Stațiunii Râșnov au întocmit un dosar penal pentru o infracțiune săvârșită la regimul rutier, după ce…

    Oficialii ANM ne trimit la mare: „Avem un scurt episod cu temperaturi deosebit de ridicate”
    Stiri Brasov De Laura Nilescu Gal0

    Oficialii ANM ne trimit la mare: „Avem un scurt episod cu temperaturi deosebit de ridicate”

    22 septembrie 2023

    Directorul serviciului de prognoză meteorologică de la ANM, Florinela Georgescu, că românii se pot bucura în acest weekend de o scurtă…

    Patru echipe de baschet din Brașov iau mâine startul în Campionatul Național de Baschet Masculin U15
    Evenimente De Biz Brasov0

    Patru echipe de baschet din Brașov iau mâine startul în Campionatul Național de Baschet Masculin U15

    22 septembrie 2023

    Foto: prin amabilitatea ACS Zeiden Hoops Brașov Campionatul Național de Baschet Masculin U15 ani începe mâine cu primul turneu. În…

    FOTO Brașovenii nervoși și stresați se pot relaxa la „Sala de Spart”: Li se pun la dispoziție busturi din ghips, sticle, farfurii și sunt îmbrăcați „frumos” cu cască de protecție, mănuși, salopetă și....o bâtă solidă de baseball
    Stiri Brasov De Laura Nilescu Gal0

    FOTO Brașovenii nervoși și stresați se pot relaxa la „Sala de Spart”: Li se pun la dispoziție busturi din ghips, sticle, farfurii și sunt îmbrăcați „frumos” cu cască de protecție, mănuși, salopetă și….o bâtă solidă de baseball

    22 septembrie 2023

    Brașovenii au ocazia să scape de stresul acumulat pe timpul unei zile la serviciu, relaxându-se la „Sala de Spart” deschisă…

    Coliban: „Dați-ne banii și facem noul spital al Brașovului până în 2026” (P)
    Politica De Biz Brasov0

    Coliban: „Dați-ne banii și facem noul spital al Brașovului până în 2026” (P)

    22 septembrie 2023

    Acesta este mesajul pe care Primarul Brașovului îl transmite prim-ministrului Ciolacu și ministrului sănătății, Rafila. Declarațiile au fost făcute presei…

    În pușcărie, ca-n vacanță. Deținuții pot face comenzi online sau îi pot trimite pe gardieni după ce le „poftește inima”
    Stiri Brasov De Ionuț Dincă0

    În pușcărie, ca-n vacanță. Deținuții pot face comenzi online sau îi pot trimite pe gardieni după ce le „poftește inima”

    22 septembrie 2023

    Printr-o hotărâre de Guvern au fost schimbate regulile după care deținuții își ispășesc pedepsele cu închisoarea în sensul că, între…

    Ursoaică împușcată astăzi în Harghita, după ce a fost lovită de o mașină condusă de o șoferiță în vârstă de 25 de ani, pe un drum european. Rănile suferite de sălbăticiune în urma accidentului rutier nu erau compatibile cu viața
    Social De Biz Brasov0

    Ursoaică împușcată astăzi în Harghita, după ce a fost lovită de o mașină condusă de o șoferiță în vârstă de 25 de ani, pe un drum european. Rănile suferite de sălbăticiune în urma accidentului rutier nu erau compatibile cu viața

    22 septembrie 2023

    Foto cu scop ilustrativ O ursoaică a fost împuşcată, vineri, după ce a fost lovită de o maşină, pe DE…

    Doi tineri în vârstă de 19 ani au murit azi noapte la Holbav, în județul Brașov, după ce s-au ciocnit cu motocicletele. Nu aveau permis și nici echipament de protecție
    Social De Biz Brasov0

    Doi tineri în vârstă de 19 ani au murit azi noapte la Holbav, în județul Brașov, după ce s-au ciocnit cu motocicletele. Nu aveau permis și nici echipament de protecție

    22 septembrie 2023

    Azi dimineață în jurul orei 01.40 dimineața, Poliția Brașov a fost sesizată printr-un apel de urgență cu privire la faptul…

    Brașovenii sunt invitați să se uite pe cer în cadrul unei seri astronomice, la Cetatea Rupea
    Stiri Brasov De Laura Nilescu Gal0

    Brașovenii sunt invitați să se uite pe cer în cadrul unei seri astronomice, la Cetatea Rupea

    22 septembrie 2023

    „Noaptea Cercetătorilor” vine în Geoparcul Carpaterra cu o seară de observații astronomice. Organizatorii vă invită să vă uitați pe cer.…

    Ultimele Știri Adăugate
    Uber, Bolt, Tazz și Glovo, în vizorul inspectorilor antifraudă și ITM. Controale vor fi în toată țara

    Uber, Bolt, Tazz și Glovo, în vizorul inspectorilor antifraudă și ITM. Controale vor fi în toată țara

    Stiri Brasov 22 septembrie 2023
    Brașovenii își pot găsi un job sau îl pot schimba pe cel actual, cu ocazia bursei de luna viitoare

    Brașovenii își pot găsi un job sau îl pot schimba pe cel actual, cu ocazia bursei de luna viitoare

    Stiri Brasov 22 septembrie 2023
    De mâine, se modifică orarul liniei RATBV spre Săcele. În zilele lucrătoare, numărul de curse zilnice va crește de la 77, la 81

    De mâine, se modifică orarul liniei RATBV spre Săcele. În zilele lucrătoare, numărul de curse zilnice va crește de la 77, la 81

    Stiri Brasov 22 septembrie 2023
    Cercetătorii au dezvoltat un vaccin împotriva bolii Lyme cu ajutorul tehnologiei ARN mesager. Bacteria care provoacă această maladie este transmisă la om prin muşcătura căpuşelor

    Cercetătorii au dezvoltat un vaccin împotriva bolii Lyme cu ajutorul tehnologiei ARN mesager. Bacteria care provoacă această maladie este transmisă la om prin muşcătura căpuşelor

    Sănătate 22 septembrie 2023

    Stai conectat la Știri

    Înscrie-te la newsletter-ul BizBrasov și vei primi periodic cele mai importante știri ale momentului.

    cumpara revista fwdbv
    Ultimele Comentarii
    • Nirolf la Lemne transportate fără documentele necesare, confiscate de polițiștii din Zărnești
    • Uwe la Brandurile industriale ale Brașovului de acum un secol. Industriașii interbelici ai Brașovului – Scherg, Schiel, Czell, Tellman sau Teutsch
    • Ioan la Curse între Ghimbav și Hugharda, începând din octombrie
    • Anonim la 49 de ani de la finalizarea Transfăgărășanului. Șoseaua spectaculoasă ar fi trebuit să poarte numele lui Nicolae Ceaușescu. „Această construcție realizată la o asemenea înălțime nu a fost deloc ușoară”, remarca dictatorul la inaugurare
    Alte Știri Brașov
    De mâine, se modifică orarul liniei RATBV spre Săcele. În zilele lucrătoare, numărul de curse zilnice va crește de la 77, la 81

    De mâine, se modifică orarul liniei RATBV spre Săcele. În zilele lucrătoare, numărul de curse zilnice va crește de la 77, la 81

    22 septembrie 2023
    Cercetătorii au dezvoltat un vaccin împotriva bolii Lyme cu ajutorul tehnologiei ARN mesager. Bacteria care provoacă această maladie este transmisă la om prin muşcătura căpuşelor

    Cercetătorii au dezvoltat un vaccin împotriva bolii Lyme cu ajutorul tehnologiei ARN mesager. Bacteria care provoacă această maladie este transmisă la om prin muşcătura căpuşelor

    22 septembrie 2023
    Mirii ar putea fi obligați să plătească impozit pe darul de nuntă/ Dedicațiile muzicale de maximum 5.000 de lei

    Mirii ar putea fi obligați să plătească impozit pe darul de nuntă/ Dedicațiile muzicale de maximum 5.000 de lei

    22 septembrie 2023
    Mamele minore care merg la școală primesc o bursă de 700 de lei, iar copiii acestora au prioritate pentru locuri la creșă

    Mamele minore care merg la școală primesc o bursă de 700 de lei, iar copiii acestora au prioritate pentru locuri la creșă

    22 septembrie 2023
    Litoral Romania 2023

    Bucură-te de soare, mare și distracție pe litoralul românesc! Pe ZileȘinopti.ro găsești cele fresh informați. Descoperă cele mai frumoase plaje, atracții turistice și evenimente din stațiunile de pe litoralul Mării Negre.

    • Evenimente Litoral
    • Plaje Litoral
    • Restaurante Litoral
    • Cafenele Litoral
    • Baruri, Puburi, Cluburi Litoral
    OPPENHEIMER 2023

    Citește totul despre filmul OPPENHEIMER. Vezi Trailer Oficial și alte documentare, Interviuri cu Actorii Principali.

    • Filmul Oppenheimer

    Înființat în anul 2012, site-ul www.bizbrasov.ro a devenit principala sursă zilnică de informație pentru cititorii brașoveni. BizBrasov.ro este un site de știri locale care oferă conținut de calitate pentru orașul și județul Brașov.

    S.C. BIZ AFACERI MEDIA S.R.L
    Brasov, Str. Octavian Goga Nr.9
    office@bizbrasov.ro

    Facebook
    Știri Brașov
    • Viața Brașovului
    • Știri Brașov
    • Economie
    • Sănătate
    • Opinii
    • Social
    • Știri Naționale
    • Timp liber
    Info & Servicii
    • Abonamente fwdBV
    • Publicitate
    • Trimite Stire
    • Confidentialitate
    • Utilizare Cookie-uri
    • ANPC

    Stai conectat la Știri

    Înscrie-te la newsletter-ul BizBrasov și vei primi periodic cele mai importante știri ale momentului.

    Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate. Numele si identitatea vizuala BizBrasov.ro sunt marci inregistrate BIZ AFACERI MEDIA.
    web hosting by romarg

    Tastați mai sus și apăsați Enter pentru a căuta. Apăsați Esc pentru a anulare.

    Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență pe situl nostru.

    Poți afla mai multe despre ce cookie-uri folosim sau să le dezactivezi în .

    Biz Brasov
    Prezentare generală a confidențialității

    Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.

    Cookie-urile strict necesare

    Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

    Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.