
Compania brașoveană Roman SA încearcă să stingă o datorie apărută după falimentul „puiului” ADROM SA, la care fabrica de autocamioane deține 99,99% din acțiuni, dar de fiecare dată când achită datoria de 2 milioane de lei în contul Direcției Fiscale Brașov, Primăria decide să trimită banii înapoi, pentru că administrația dorește să își treacă în proprietate drumurile uzinale, drumuri care se află în activul firmei falimentare.
De două ori a încercat Roman SA să plătească datoria către Primărie, de fiecare dată banii s-au întors în contul uzinei.
În aceste condiții, compania brașoveană s-a adresat prefectului Cătălin Văsii, căruia i-a trimis un memoriu.
„ADROM SA – in faliment – a fost constituita in anul 2002 ca si filiala a societatii ROMAN SA. In vederea constituirii au fost aportate la capitalul social bunurile terenuri si constructii, devenind astfel actionar majoritar al ADROM SA cu o pondere de 99,99 % la capitalul social al acestei societati. Bunurile aportate sunt reprezentate de drumurile de acces uzinale, cabine porti in vederea asigurarii pazei in perimetru, drumurile de acces reprezentand singura cale de acces catre imobilele proprietatea subscrisei.
Avand in vedere aceste aspecte ROMAN SA si-a exprimat intentia clara de a achita intregul pasiv al ADROM SA (tabelul creditorilor, creantele curente precum si onorariu lichidatorului) aspect consemnat atat in corespondenta purtata cat si prin plata creantelor din tabelul creditorilor si a celor curente catre Directia Fiscala Brasov (atasam ordinele de plata doveditoare)
Desi aceste creante au o vechime de peste 10 ani, 10 ani in care bugetul local a fost vaduvit de aceste sume, dna Miron Adriana Laura, impreuna cu Coliban Allen, au decis discretionar, fara consultarea Consiliului Local, fara dezbatere publica, fara studii de fezabilitate, oportunitate, necesitate etc, restituirea banilor incasati de catre Directia Fiscala si redactarea si semnarea unor adrese (adresa 47625/26.04.2022 transmisa catre INFO DIP INSOLVENCY SPRL, adresa 33670/2022, adresa 306005/2022 redactata de Directia Fiscala Brasov la solicitarea dnei Miron Adriana Laura) prin care Primaria Mun Brasov a aratat „ca este interesata de toate bunurile proprietatea societatii ADROM aflate in procedura de valorificare”
Bunurile societatii debitoare sunt impartite in terenuri in valoare totala de 1.186.135 euro reprezentand drumuri/cai de acces inclusiv cai secundare situate intre constructii/hale/sectii de productie si constructii in valoare de 170.300 euro, reprezentand cabine/porti/magazii.
Raportat la cele doua valori mai sus indicate, valori ce totalizeaza 1.356.435 euro echivalentul a 6.717.788 lei nu putem sa nu ne intrebam cine da dreptul dnei Miron si dlui Coliban sa avanseze astfel de cheltuieli din banii municipiului Brasov a caror constribuabili suntem cu totii fara consultarea consiliului local, fara intocmirea unor documente antemergatoare ( studii de necesitate si oportunitate), fara a fi prinse in bugetul de investitii pentru anul 2022 , fara consultare publica, toate acestea cu prejudicierea grava a ROMAN SA , care, in lipsa drumurilor private, a portilor si a pazei ramane la discretia hotilor. Mai mult decat atat care poate fi beneficiul achizitionarii bunurilor cabine poarta/magazie, etc pentru Municipiul Brasov si care ar putea fi intrebuintarea acestora in folosul urbei?!
Desi am aratat prin diverse adrese necesitatea ROMAN SA de a recupera aceste imobile si constructii, desi am inaintat solicitari, am demonstrat ca situatia juridica a drumului inscris in CF 113444 sub nr top 6816/46 este incerta fiind edificata pe o portiune din teren o constrctie hala de productie neintabulata dar declarata in evidentele Directiei Fiscale Brasov, aceasta institutie, la indemnul dnei Miron Adriana Laura a inaintat Contestatie impotriva procesului verbal a adunarii creditorilor din data de 27.05.2022, Proces verbal prin care INFO DIP INSOLVENCY SPRL a decis prorogarea discutarii punctelor de pe ordinea de zi motivat de faptul ca exista pe rolul Tribunalului Brasov inregistrat dosarul asociat 2641/62/2012/a2, solicitand instantei obligarea lichidatorului judiciar la incheierea procesului verbal cu consemnarea votului exprimat de catre Directia Fiscala Brasov”, se arată în adresa remisă Prefecturii Brașov.
„Este ca și cum aș plăti datoria fiului meu, dar creditorii ne-ar lua casa”
Carol Rugacs, director executiv al companiei brașovene, susține că situația este foarte neplăcută pentru fabrică. „Datoria este de doar două milioane de lei, pe când terenurile respective, pe care se află drumurile, valoarează opt milioane der lei. E ca și cum aș plăti o datorie de 100 de lei a copilului meu, iar creditorii ar zice Nu, nu vrem banii, vrem casa!”.
Rugacs susține că uzina ar putea pierde contractele pe care le are cu Ministerul Apărării Naționale. „Serviciile prestate de subscrisa societate, documentatia aferenta, etc, are caracter secret , nefiind oportuna vulnerabilizarea uzinei prin deschiderea drumurilor interioare accesului public, furturilor, s.a.m.d.”, se mai arată în adresa trimidsă prefectului.
Blocuri, blocuri și iar blocuri
Uzina Roman s-a restrâns de la peste 100 de hectare la doar 24 de hectare în urma procedurii insolvenței prin care a trecut în ultimii ani. O mare parte din terenuri au fost cumpărate de dezvoltatori imobiliari, cum e compania Mado din Alba Iulia sau a celor de la Prime Kapital, care vor să construiască peste 2.000 de apartamente pe un teren de pe platforma uzinei de autocamioane.
Carol Rugacs crede că preluarea drumurilor uzinale de către Primărie este făcută pentru a înlesni dezvoltatorilor posibilitatea de a construi blocuri pe platforma industrială. „Dacă nu au un acces facil, nu ar putea obține autorizațiile de construcție necesare”.
Adriana Miron: „Noi vrem ca acele drumuri să treacă în proprietatea municipalității”
City-managerul Adriana Miron spune, însă, că Primăria nu face nimic ilegal contestând plățile făcute de Roman în numele Adrom. „Municipalitarea dorește acele drumuri, să fie deschise. Nu vom interzice nimănui accesul pe acele drumuri, cei de la Roman le vor putea folosi la fel ca toată lumea”, a explicat sursa citată.
Deocamdată situația este departe de a fi limpezită, așteptându-se un răspuns la prefectului Cătălin Văsii cu oprivire la legalitatea încercării municipalității de a se împroprietării cu drumurile uzinale din Roman SA.