Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, susţine că nu este o criză a medicamentelor antitermice, afirmând că lipseşte un singur produs, mai exact un sirop, şi că există pe piaţă alte antitermice care se pot administra copiilor.
Rafila a fost întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Galaţi, dacă avem de-a face cu o criză a medicamentelor antitermice.
Există 20 de feluri de paracetamol
„Ştiu că există un anumit produs care lipseşte, e un produs comercial, nu vreau să-i spun numele, la acela vă referiţi. Este o problemă la producătorul acelui sirop, că discutăm de un sirop. E o problemă la producător. Există multe alte produse similare. Trebuie să înţelegem că nu este o criză a medicamentelor antitermice. Noi discutăm despre substanţa activă, dacă discut despre paracetamol, paracetamol există, 20 de feluri diferite de paracetamol”, a afirmat ministrul Sănătăţii, citat de News.ro.
El a precizat că există pe piaţă antitermice care pot fi administrate copiilor.
„Sunt antitermice, există antitermice. Se pot administra copiilor aceste produse. Dumneavoastră vă referiţi la un produs. Am văzut emisiuni despre lipsa Panadolului, ca să fiu mai exact. E o problemă notificată de producător. Asta-i situaţia. Deci se întâmplă şi la ei să aibă probleme de producţie”, a transmis Alexandru Rafila.
Primul pas, vizita la medicul de familie
El a vorbit, în cadrul conferinţei de presă, şi despre centrele ambulatorii de evaluare pentru copii.
„Sunt zeci de locaţii în toată ţara care au intrat în funcţiune. Unele au program prelungit, oferă servicii şi în week-end, altele, în funcţie de personalul disponibil, au program mai limitat. Au început să funcţioneze. Părinţii pot să meargă acolo cu copiii. Noi am pus la dispoziţie un soi de ghid care se găseşte şi pe site-ul Ministerului Sănătăţii, la Direcţia de Sănătate Publică, prin care părinţii pot să aprecieze… Primul pas ar trebui să meargă la medicul de familie, dar dacă nu ajung la medicul de familie sau dacă medicul de familie le recomandă o investigaţie mai aprofundată, care necesită şi radiologie, câteodată e nevoie şi de radiologie, aceste centre sunt funcţionale”, a declarat ministrul Sănătăţii, potrivit News.ro.
El a explicat de ce a fost făcut acest lucru.
“L-am făcut ca să descongestionăm unităţile de primiri urgenţe. La Spitalul Grigore Alexandrescu, de exemplu, din Bucureşti, aveam şi 400 de copii în fiecare zi. Dacă părinţii stau mult timp cu copiii într-un loc, poate că unii dintre ei nu au nevoie de UPU ca să îl internezi în spital, majoritatea nu au nevoie, dar au nevoie de o investigaţie mai profundă, aceste centre ambulatorii oferă această posibilitate”, a precizat Alexandru Rafila.