Există numeroase motive pentru care polițiștii rutieri te pot trage pe dreapta și îți pot reține certificatul de înmatriculare al mașinii. Așadar, toate aceste situații nu ar trebui să le scape din vedere conducătorilor auto, dar ce ne facem cu deja controversatul subiect al anvelopelor de iarnă? Când și cum îți poate fi reținut talonul în acest caz. Există vreo dată clară la care trebuie schimbate cauciucurile de iarnă?
Când trebuie schimbate anvelopele de iarnă
Reținerea certificatului de înmatriculare sau a talonului, cum este acesta cunoscut printre șoferi, se poate face în mai multe situații care ar trebui să fie cunoscute de toții conducătorii auto. Printre motive se numără și lipsa cauciucurilor de iarnă atunci când partea carosabilă este acoperită cu zăpadă, gheață sau polei.
În acest sens, Ministerul Afacerilor Interne a postat un nou clip de informare pentru conducătorii auto cu privile la echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarnă. MAI a detaliat care sunt cele conforme și ce amenzi riscă șoferii care nu respectă legea. Cum iarna s-a instalat deja în unele zone din țară, românii trebuie să cunoască aceste detalii importante
Când se poate reține certificatul de înmatriculare
Instituția statului a oferit detalii în ceea ce privește cauciucurile de iarnă și când trebuie să echipăm autovehiculele. Astfel, într-un clip postat pe TikTok, MAI a venit cu clarificări asupra faptului că legea nu prevede o dată fixă calendaristică la care șoferii trebuie să își echipeze mașinile cu anvelope de iarnă, notează impact.ro.
Dar există o situație în care este obligatoriu să le aibă! În caz contrar, conducătorii auto riscă amenzi cuprinse între 1.305 lei și 2.900 de lei, pe lângă reținerea talonului auto.
„Asigurăm conducătorii auto că, indiferent de denumirea lor comercială, anvelopele care sunt marcate cu literele M şi S (însemnând noroi şi zăpadă – engl. mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerinţele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia naţională rutieră.
Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei a fost introdusă prin Ordonanţa Guvernului nr.5/2011 de modificare şi completare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată în 2006”, transmite RAR.
Totodată, în cazul cauciucurilor mai vechi de 4-5 ani, inspectorii îi sfătuiesc pe posesorii de autovehicule să solicite părerea unui specialist, care să observe dacă există urme accentuate de uzură.
În concluzie, dacă șoferii respectă legea şi folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de data din calendar la care se face deplasarea, anvelope marcate cu literele M şi S, ei scapă de sancţiunile contravenţionale.