Apelul către clienți vine după ce mai mulți oficiali ai Grupului Erste au ieșit public să critice veto-ul Guvernului austriac pentru aderarea României la Schengen, nejustificat de probleme reale la frontieră, și într-un context cu îndemnuri la boicot împotriva companiilor cu capital austriac făcute în spațiul public local. Manea spune că deși aderarea la Schengen este în afara puterii de decizie a băncii, afectându-i deopotrivă și angajații și clienții proprii, grupul bancar încearcă să se implice în obținerea unei soluții favorabile din partea guvernului austriac prin întâlniri la nivel înalt. Arată, de asemenea, că BCR va continua să investească în România indiferent de context.
„Draga client, Este multă emoție in România, în acest final de an. O resimțim fiecare dintre noi, clienți si angajați BCR, și e important să vorbim despre asta. Aderarea la Schengen este în afara puterii noastre de decizie, însă implicarea și susținerea noastră au fost depline. Din 18 noiembrie, cand Austria a anuntat ca își va folosi dreptul de veto, colegii din BCR si Grupul Erste, la cel mai inalt nivel, au inițiat o serie de întâlniri cu decidenții relevanți în susținerea cauzei Romaniei. Am explicat, am insistat și vom continua să pozitionăm clar avantajele economice și sociale ale aderării României la Schengen. Este datoria noastră să susținem România! De ce? Este simplu. Și e o mărturie sinceră: credem și investim în România! Am fost mereu aproape de români, în ultimii 30 de ani, indiferent de context: crize, pandemie, razboi la granițe. Si o vom face mai departe.
Pentru că Banca Comercială Română este astazi mai mult decat banking. Înseamnă oameni pentru oameni: – 3 milioane de clienți, care cred și investesc în România; – 10.000 de companii care creează 600.000 de locuri de muncă, aici, în România; – 600.000 de români care au trecut prin cursuri gratuite de educație financiară. BCR este o banca puternică! Iar noi vom continua să facem ce știm mai bine: să fim aproape de români, aproape de clienții noștri, să oferim încredere și să fim un exemplu de responsabilitate. Vom face tot ceea ce ține de noi. Și mai mult de atât.”
Blocarea accesului României în spațiul Schengen de către Austria s-a făcut printr-un veto “îngrijorător și de neînțeles”, deoarece nimic nu îl justifica, a declarat Andreas Treichl, președintele Forumului European Alpbach, în prezent și președinte al Consiliului de Supraveghere al Fundației Erste, cel mai mare actionar al grupului pe care l-a condus mulți ani ca CEO, într-un interviu acordat publicației austriece Die Presse. “Cred că este păcat că Austria își folosește dreptul de veto în UE într-o astfel de situație. Veto-ul este o slăbiciune instituțională a Uniunii Europeană și trebuie evitat pe cât de mult posibil. Mă întristează faptul că am folosit acest instrument ca să blocăm accesul României în spațiul Schengen”, spune Treichl Cel mai longeviv CEO al grupului Erste -în perioada 1997-2020, crede că votul Austriei nu este justificat de situația reală de la frontiere: “Este surprinzător faptul că cifrele privind migrația, pe care Austria le folosește ca argument, sunt semnificativ diferite de cifrele vehiculate de Frontex, agenția UE de protecție a frontierelor. Pentru cei din exterior, este imposibil de înțeles cine are dreptate aici.“
Mai multe detalii, pe profit.ro.