În 9 decembrie, de la ora 19.00 la Centrul Cultural Reduta a avut loc Gala de premiere a Concursului Național de Animație „World of Animation”.
Evenimentul a debutat cu înmânarea diplomelor de participare de către Adrian Vălușescu, manager al Centrului Cultural Reduta, urmată de proiecția celor 18 scurtmetraje de animație înscrise la prima ediție a concursului de animație organizat în perioada 15 septembrie – 31 octombrie, dar și a scurtmetrajelor realizate de către studenți ai Facultății de Sociologie și Comunicare din Brașov, în cadrul Atelierului de animație stop motion.
În cea de-a doua parte a evenimentului, membrii juriului, format din prof.univ.dr. Ovidiu Georgescu – regizor, dr. Valer Rus – manager Muzeul „Casa Muresenilor” Brasov și Mara Oprișiu – Asociatia „Kunstadt” Brașov, împreună cu Felix Crișan, artistul vizual care l-a creat pe Cheesy, mascota concursului, au înmânat premiile, a căror valoare se ridică la peste 10.000 de lei. Evenimentul face parte din proiectul ACT ART, implementat de Centrul Cultural „Reduta”, cu scopul de a reconecta creatorii de artă la activități colaborative și interdisciplinare, artă și tehnologie.
Marele Premiu „World of Animation” – Elena Ciolacu, UNATC pentru producția „Micul erou” (5.000 de lei)
Premiul I – Cristian Radu, UNATC București pentru producția „Nu mor caii când vor câinii” (3.500 de lei)
Premiul II – Răzvan Aprozeanu, UNATC București pentru producția „Oaspeții” (3.000 de lei)
Premiul III – Laura Pop, UNATC București pentru producția „Monstrul” (2.500 de lei)
Elena Ciolacu, UNATC București, Marele Premiu – „Micul Erou”
Elena Ciolacu este ilustratoare, creatoare premiată de bandă desenată și film de animație. Născută și crescută în Râmnicu Vâlcea, și-a urmat pasiunea pentru artă și narațiune vizuală de la o vârstă fragedă, ilustrând și scriind mici povești încă din primii ani de școală. A studiat Design Grafic la Universitatea de Vest Timișoara (2008-2010), a absolvit cursul de licență în Ilustrație și Animație al Universității Coventry din Marea Britanie (2010-2013), în cadrul căruia a creat primul său scurtmetraj de animație – „Amintiți-vă de mine” – iar în 2018 a obținut un masterat în Film de Animație la Universitatea de Artă Teatrala și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, ocazie care i-a permis să aprofundeze experiența creării unui scurtmetraj de animație prin lucrarea sa de dizertație „Micul erou”. Pe lângă animație, Elena Ciolacu este de asemenea pasionată de ilustrație, pictură de șevalet și bandă desenată. Primul ei roman grafic – „A Story of Hope for the Bullied” – a primit două premii internaționale la Londra, iar cel de-al doilea roman grafic – „Oameni de unică folosință” – a fost publicat în două ediții, la editura Rost și la Editura Muzeului Municipiului București.
Synopsis:
Într-o zi frumoasă de primăvară, imediat ce ploaia s-a oprit, un băiețel încearcă să o convingă pe mama lui, copleșită de griji și treburi, să iasă împreună la joacă. Dezamăgit de refuzul ei, copilul merge singur în curtea casei, însă apariția misterioasă a unui fluture albastru îi stârnește curiozitatea și îl conduce într-o aventură imaginară extraordinară.
Cristian Radu, UNATC București, Premiul I – „Nu mor caii când vor câinii”
„Cristian Radu este Animator și Motion Designer din București, România. A debutat cu filmul de animație stop motion <<Skateboarding Is Not A crime>> și animația <<Nu mor caii când vor câinii>>, filme care au fost selecționate și premiate în cadrul festivalurilor de film internaționale. În cadrul studioului Third Animation a realizat animația videoclipurilor <<Culori>> – OmuGnom feat. djUndoo și <<Vindecare>> – Alex Ștefănescu.
În prezent este doctorand la UNATC Bucuresti si cercetează natura timpului în filmul de animație, reprezentarea experiențelor umane și storytelling.
Synopsis:
Nu mor caii când vor câinii (2017). Horses don’t die on a dog’s wish
Poetul Nichita Stănescu vorbește despre un telefon pe care l-a primit.
Răzvan Aprozeanu, UNATC București, Premiul II – „Oaspeții”
Răzvan Aprozeanu a copilărit în satul Valea Roșie, județul Călărași, până la vârsta de 19 ani, când a plecat la București pentru a studia la UNATC, ca parte a primei generații a departamenului de animație. Ca proiect de licență, a creat scurtmetrajul animat ,,Oaspeții”, acesta reprezentând debutul său cinematografic. El și-a continuat studiile la SNSPA, în cadrul unui masterat cu predare în limba engleză, Comunincare și publicitate, dorind să-și dezvolte abilitățile creative și în alt mod. Pentru realizarea animației ,,Oaspeții”, tânărul regizor a fost inspirat atât de filme clasice science fiction abordate și în lucrarea de licență, jocuri precum ,,Silent Hill” și ,,Soma”, cât și de pictură fantastică.
Synopsis:
Eduard, un adolescent care locuiește în București primește într-o zi un pachet misterios prin curier, care îi va schimba viața. Rămâne de văzut dacă în bine sau în rău…
Laura Pop, UNATC București, Premiul III – „Monstrul”
Câștigătoarea premiului al treilea este regizoare de film de animație multi-premiată din Sibiu, România. A studiat în România, Franța, Belgia și Statele Unite, având o licență în scenografie, un masterat în film de animație și un doctorat în studii de film în curs de terminare. Este interesată de cinematografia poetică, iar filmele ei propun perspective filosofice asupra propriei persoane, asupra ciclului vieții, asupra morții. Filmele ei au fost proiectate în jurul lumii la festivaluri internationale, iar în 2020 a înființat studioul Libelopia. În prezent lucrează la un nou scurtmetraj.
Synopsis:
Trăind o dramă adolescentină constantă cu monstrul din mintea ei, o tânără fată pornește într-o călătorie spirituală cu scopul de a se împăca cu ea însăși și cu cei din jurul ei.