
Odată cu conflictul armat de la granițele țării noastre, autoritățile au început să acorde o atenție sporită atât sistemelor de alarmare, cât și funcționalizării unor adăposturi civile. Dacă în ulitmul caz lucrurile se mișcă mai greu, în cazul sistemelor de alarmare lucrurile stau mai bine. După problemele din 2017, când aproape jumătate dintre sirenele de alarmare din municipiul Brașov aveau defecțiuni, acum, periodic, Primăria Brașov se ocupă de verificarea și repararea acestora.
Ținând cont că și orașul s-a extins, reprezentanții Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență vor să mai instaleze încă două sisteme de alarmare. În acest sens, au semnat un contract cu o firmă din Capitală pentru furnizarea echipamentelor, precum și pentru instalarea lor. Pentru aceste servicii, firma ar urma să încaseze aproape 105.000 de lei cu TVA (88.200 lei fără TVA).
Una dintre sirene ar urma să aibă o acoperire de 5,3 kilometri pătrați, cealaltă de 7,1 km pătrați, ambele să aibă și mesaje vocale preînregistrate (16 mesaje, respectiv 20 de mesaje cu durata de 1 minut) și posibilitatea de fi testate în sistem „mut”.
În municipiul Brașov, cele aproximativ 50 de sisteme de avertizare în caz de dezastre sunt gestionate de către Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) din cadrul Primăriei Brașov.