
De mulți ani, hotelierii din Bucegi se plâng de semnalul slab de telefonie sau, în multe cazuri, de lipsa totală a lui. Asociația Turistică Peștera-Padina face un anunț extrem de îngrijorător pentru siguranța turiștilor care frecventează zona.
De lipsa semnalului telefonic din stațiunea turistică Peștera-Padina se plâng atât hotelierii și cabanierii, cât și echipele de salvare din zonă – salvamontiști și jandarmi montani.
Asociația cere turiștilor să fie precauți pentru că în multe cazuri nu se poate apela nici măcar numărul de urgență 112.
„De multe ori, nu avem semnal mobil și date. În acest moment, există un semnal intermitent numai voce. Nu se poate contacta Salvamont deoarece au parteneriat exclusiv cu Vodafone. Sunt sute de turiști în munte lipsiți de comunicații. Sesizăm de ani de zile această vulnerabilitate, însă ANCOM pare în continuare complet dezinteresat. Așteptăm să apară o nenorocire? Aude cineva? Dacă cunoașteți pe cineva din conducerea ANCOM, vă rog să le transmiteți urările noastre de bine! Le semnalăm de ani de zile pericolul cauzat de unicul amplasament pe Cabana Babele a operatorilor de comunicații pentru Stațiunea Peștera-Padina dar nu-i interesează”, este semnalul de alarmă tras de hotelieri.
De cealaltă parte, reprezentanții Salvamont au precizat că nu există probleme în ceea ce privește preluarea urgențelor, deoarece există și alte căi de comunicații și toate apelurile de urgență au fost preluate.
Echipele Salvamont au la dispoziție o rețea digitală performantă de radiocomunicații
„Alertarea echipelor Salvamont se face prin trei căi. Prima: prin telefoanele mobile și fixe din Dispeceratele județene Salvamont sau din bazele Salvamont, prin Sistemul Unic de Urgență 112, care poate fi apelat de pe orice telefon, indiferent de operatorul de telefonie mobil[ utilizat. Apelul de urgență este preluat automat de orice operator de telefonie care are acoperire în zonă. A doua posibilitate de alertare a echipelor Salvamont este prin Dispeceratul Național Salvamont – Vodafone, care poate fi apelat din rețeaua oricărui operator de telefonie mobilă. A treia posibilitate de alertare a echipelor Salvamont este prin aplicația Salvamont – Vodafone, disponibilă gratuit tuturor celor care au un număr de telefon înregistrat în România, indiferent de operatorul de telefonie mobilă sau de sistemul de operare al terminalului – Android sau iOS.
De asemenea, echipele Salvamont au la dispoziție o rețea digitală performantă de radiocomunicații realizată si pusă la dispoziție gratuit de către Serviciul pentru Telecomunicații Speciale. Astfel, un apel de urgență, dacă nu a putut fi transmis unei echipe Salvamont prin sistemul de telefonie fixă sau mobilă, poate fi retransmis prin sistemul de radiocomunicații prin intermediul uneia dintre echipele din grupul de masiv sau grupul național.
În context, informația conform căreia echipele Salvamont nu ar putea prelua un apel de urgență și nu ar putea fi alertate într-un anumit moment nu corespunde realității. În baza parteneriatului pe care îl avem încă din 2004, Vodafone România susține activitatea Salvamont și suntem în dialog continuu pentru extinderea acoperii cu semnal mobil în zonele frecventate de turiști sau în sprijinul misiunilor de căutare-salvare. Astfel, oricând echipele Salvamont au sesizat necesitatea obținerii unui semnal mai puternic de telefonie sau internet pentru bazele și posturile Salvamont, au primit sprijin și cererile au fost soluționate cu promptitudine, ținându-se cont tocmai de caracterul de serviciu de urgență. Astfel, toate cererile transmise în acest an operatorului Vodafone, respectiv cele ale echipelor Salvamont din Gorj, Hunedoara, Sinaia – Cota 2000 și Buștenibaza Babele au fost soluționate favorabil, ultimele două locații menționate fiind deja dotate cu amplificatoare de semnal ce asigură acoperire eficientă și în zona menționată, respectiv Padina-Peștera”, au transmis pentru Biz Brașov oficialii Salvamont România.