
Zahăr, ulei, cartofi, lapte, ouă, carne, pâine, legume – toate principalele produse aliementare au înregistrat scumpiri semnificative în ultimul an. Față de acum 12 luni, mărfurile alimentare s-au scumpit cel mai mult, arată statisticile oficiale, iar acestea reprezintă a doua cea mai importantă componentă în creșterea inflației, după energie. Criza energetică reprezintă, de altfel, unul dintre principalele motive pentru creșterea costurilor (și a prețurilor) din industia alimentară. Cum au crescut prețurile la alimente în ultimul an, care este impactul acestor majorări și ce urmează? Economedia vă prezintă câteva cifre, explicații și previziuni din industrie.
Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 15,3% în luna octombrie a acestui an, de la 15,9% în luna septembrie, deși ritmul lunar de creștere a prețurilor rămâne constant, potrivit celor mai recente date de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Față de acum un an (octombrie 2021), mărfurile alimentare s-au scumpit cel mai mult – cu 20,58%, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 14,37%, iar serviciile cu 8,31%.
Cele mai mari scumpiri la alimente (octombrie 2022 față de octombrie 2021)
Potrivit datelor INS, în România, zahărul conduce topul scumpirilor, cu un plus de 62,64% față de aceeași perioadă a anului trecut, uleiul comestibil s-a scumpit cu 43,57%, uleiul, slănina, grăsimile – cu 41,85%, cartofii – cu 40,55%, untul cu 39,25%.
Mălaiul e cu 34,85% mai scump în octombrie față de acum un an, produsele de morărit cu 34,68%, iar făina cu 34,54%. Scumpiri semnificative s-au înregistrat și la margarină – 30,10%, brânză de vacă (telemea) – 28,76%, lapte de vacă – 28,16%, pâine – 26,94%. Legumele şi conservele de legume s-au scumpit cu 24,66%, iar ouăle cu 24,66%.
Carnea, preparatele și conservele de carne s-au scumpit cu 15,3%, iar peștele și conservele de pește cu 19%.
Menționăm și că energia electrică, gazele şi încălzirea centrală s-au scumpit cu 32,44%, iar aceste scumpiri au impact și în industria agroalimentară.