
Dacă România ar încăpea toată într-o farfurie, ar fi o ciorbă cu gust dulce acrişor, aromă de afumătură, tarhon şi ceapă roşie. O spune femeia care a adunat, şi încă mai adună, cele mai vechi reţete de bucate din Ţara Făgăraşului pentru ca mai apoi să transforme mămăliga ori slănina în „fine dining”. Dana Graura a făcut din gust patrimoniu şi din ingredintele crescute în pământ românesc, comoară naţională.
E o zi senină, nefiresc de caldă pentru sfârşitul de toamnă, şi Dana dă o fugă până în Boholţ. Un sat unde mai trăiesc puţin peste 200 de suflete. Aici s-a născut, a crescut şi a făcut prima ei tocană de cartofi şi primii paşi în ceea ce avea să devină mai mult decât o pasiune: gastronomia. Şi aici se întoarce mereu, să recupereze gusturi uitate. „Am în minte o ciorbă pe care nu am apucat până acum să o scriu, e în mintea mea de acasă. Ciorbă cu ciolan afumat şi cu găluşte. Făceam nişte găluşte, uite aşa de mari. Deci erau mari găluştele, ca cele de la supă”, arată Dana Graura, consilier gourmet.
Afacerea cârciumăresei din Ţara Făgăraşului reînvie aromele tradiţionale româneşti
Când gustul de acasă îl mai ştiu doar bătrânele din sat, încerci să îl înţelegi, îl scrii în caietul aromelor, ţi-l imaginezi într-o oală şi dai mai departe. Asta face Dana Graura – consilier gourmet, antreprenoare, chef la restaurantul Castelului Bran, colecţionară de reţete tradiţionale. Ea îşi spune mai simplu:
„O cârciumăreasă în Ţara Făgăraşului care a ales să trăiască şi să gătească acasă. Am ales să rămân aici pentru că aici m-am născut, aici îmi sunt rădăcinile, sunt continuu inspirată de locuri şi de oameni şi asta m-a împiedicat întotdeauna să am măcar un gând de plecare.”
Mai multe detalii pe observatornews.ro.