
Brașoveanul Radu Hossu, corespondentul de război al BizBrașov, s-a întâlnit cu Julianne Smith, ambasador SUA la NATO, pentru a discuta despre Reuniunea miniștilor afacerilor externe ai statelor membre NATO, eveniment care are loc în această perioadă la București.
Radu Hossu: În 29-30 noiembrie, miniștrii de exerne ai celor 30 de state membre ale NATO se întâlnesc la București pentru a discuta mai multe probleme strategice. Despre ce anume este vorba?
Julianne Smith: Suntem recunoscători ca România găzduiește Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre NATO, eveniment ce are loc marți, 29 noiembrie, și miercuri, 30 noiembrie, la București.
În prima zi discuțiile vor viza în mare parte războiul din Ucraina, miniștrii NATO adunându-se tocmai pentru a găsi o modalitate de a ajuta cetățenii și forțele ucrainene. Vom discuta despre faptul că Rusia atacă infrastructura esențială țării, tocmai pentru a îi lăsa pe ucraineni în frig și întuneric. Noi vom decide cum să îi ajutăm pe ucraineni, odată cu venirea iernii.
În a doua zi, pe 30 noiembrie, vom vorbi despre situația Chinei, care în momentul de față reprezintă o provocare pentru alianța noastră, dar și despre modalități de securizare a energiei în timpul rezistenței. Totodată, îi vom întâmpina pe miniștrii de exerne ai altor 3 țări NATO care ni se vor alătura în contextul actual: Moldova, Georgia și Bosnia și Herțegovina. Acești 3 parteneri NATO resimt mult mai acut impactul războiului dintre Rusia și Ucraina. mai ales Moldova. Astfel, dorim să găsim moduri prin care să întărim relațiile NATO cu aceste 3 țări.
„Ne preocupăm de modul în care asistența umanitară ajunge în Ucraina”
R.H.: Secretarul de stat american Antony Blinken va fi și el prezent în cadrul acestei întâlniri și va discuta despre cum statele NATO vor oferi ajutor Ucrainei. Săptămâna trecută parlamentul european a votat ca Rusia să fie clasificată drept „stat terorist”. Care este poziția SUA în acest context?
J.S.: Încercăm să aplicăm presiune maximă asupra Moscovei și credem că cel mai bun mod de a face acest lucru este prin controlul exporturilor din țară. Nu suntem interesați în mod particular dacă Rusia a fost catalogată drept un stat care încurajează terorismul. Ne preocupăm de modul în care acest lucru ar putea sau nu să aibă impact asupra modului în care asistența umanitară ajunge în Ucraina și cum anume cerealele ajung în afara țării. Din punctul nostru de vedere, nu ne putem raporta momentan la acest lucru, ci punem accentul pe a pune presiune pe Moscova prin sancțiuni.
„În ultimele 10 luni am văzut o determinare incredibilă a ucrainenilor”
R.H.: Iarna aceasta va fi extrem de lungă pentru ucraineni și vedem în continuare cum Rusia țintește în infrastructura de încălzire a Ucrainei și nu în cea militară. Vor să îi descurajeze pe civili și să le scadă moralul, astfel încât aceștia să pună presiune pe guvernul Ucrainei să negocieze pacea. Opinia mea este că acest lucru nu va da roade. Știindu-i pe ucraineni, rușii nu vor reuși să îi demoralizeze. În general, un război se poartă între două armate, dar acest tip de război nu mai este unui clasic. Rusia lovește direct în civili, astfel încât acesta este un război terorist. Ce va face NATO sau SUA în această situație?
J.S.: Sunt de acord cu tine că obiectivul de a ataca infrastructura Ucrainei este, de fapt, pentru a le înfrânge credința oamenilor, însă nu cred că acest lucru va fi posibil. Ce am văzut în ultimele 10 luni este o determinare incredibilă a ucrainenilor și a armatei din Ucraina, care va continua să domine.
Referitor la ceea ce se va întâmpla în România, în cadrul întâlnirii din această săptămână, vom putea vedea aliați care se vor aduna pentru a oferi solidaritate poporului ucrainean. În momentul de față, NATO oferă suport Ucrainei, de la haine de iarnă la generatoare de căldură și combustibil. Oamenii au nevoie disperată de aceste lucruri pentru că se află în întuneric, în frig, fără căldură și fără electricitate, incapabili să își conducă afacerile.
NATO va căuta modalități prin care să ofere și mai mult ajutor. De asemenea, aliații individuali vor încerca să pună asistența umanitară sau asistența pentru securitate la dispoziția poporului ucrainean.