
Primăria Brașov a organizat în 16 noiembrie o dezbatere publică pe tema modificării documentațiilor de urbanism aferente amenajării unui nou ansamblu rezidențial în locul fostei fabrici de tricotaje.
La dezbatere au participat și mai mulți vecini, care au avut o serie de obiecții față de investiție, unii plângându-se că nu au primit aprobări pentru mansardarea locuințelor existente, alții că noile blocuri sunt prea aproape de casele lor sau că spațiile verzi sunt insuficiente.
Practic, dezvoltatorul PKC Real Estate Investments vrea să modifice Planul Urbanistic de Detaliu aprobat în Consiliul Local în 2020 și intenționează să construiască 3 unități locative cu 150 apartamente, precum și să renoveze și să transforme una dintre vechile clădiri ale fabricii. Potrivit reprezentanților dezvoltatorului, în vechea clădire ar urma să fie amenajate 10 apartamente, iar acestea să fie destinate studenților care au burse. Aceștia au mai adăugat faptul că și spațul verde va fi generos, 5.000 de metri pătrați, în condițiile în care legea ar prevedea doar 600 de metri pătrați.
În ceea ce privește încadrarea în arhitectura zonei și că ar fi o zonă de protecție, arhitectul-șef al Primăriei, Marilena Manolache, a precizat că zona este parțial în zona de protecție istorică, însă pentru a fi materializat, proiectul are nevoie de Avizul Direcției Județene pentru Cultură. „Faptul că există o vecinătate nu înseamnă ca sunt aceleasi reglementări. Este vorba de alt amplasament. Regulamentul nu a tratat identic toate parcelele. Regulamentele sunt diferite”, a explicat reprezentatul Primăriei Brașov.
Față de cele prezentate, dezvoltatorul va trebui să revizuiască tema de proiectare în conformitate cu decizia Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism și de observațiile făcute la dezbaterea publică. În plus, va trebui să obțină pe proiect și avizul Direcției Județene pentru Cultură.
Cum a fost modificat proiectul
Intenția inițială a dezvoltatorului era de a construi aproximativ 450 de apartamente în blocuri cu patru și șase etaje, valoarea investiției fiind estimată 20 de milioane de euro. Acum, potrivit PUD, este vorba de construcția a trei clădiri noi cu câte 6 etaje, dintre care unul retras, prevăzute și cu demisol și extinderea clădirii existente din dreptul străzii Avram Iancu, de la 2 etaje, la 3 etaje și un etaj retras. Noile clădiri vor avea o înălțime de 16 – 18 metri, iar două dintre imobile sunt prevăzute și cu câte o terasă verde.