Doar câteva zile ne mai despart de 1 Decembrie, zi liberă legală, ca și 30 noiembrie, când se sărbătorește Sfântul Andrei. Iată câteva destinații ce merită luate în calcul pentru această minivacanță.
Poiana Brașov este una dintre cele mai apreciate destinații, arată stirileprotv.ro. Aflată la altitudinea de 1.030 de metri, stațiunea este situată la 11 kilometri de municipiul Brașov și este înconjurată de patru masive muntoase: Postăvaru (1.799 de metri), Piatra Craiului (2.238 de metri), Bucegi (2.505 metri) și Piatra Mare (1.848 de metri). Iar în apropiere de Poiana Brașov se află Canionul 7 scări, un loc perfect pentru pasionații de drumeții.
Valea Prahovei este una destinațiile populare și iarna. Turiștii au de ales între stațiunile Sinaia, Azuga, Breaza, Bușteni și Predeal. Cei care nu și-au făcut rezervări ar trebui să se grăbească.
Vatra Dornei poate fi opțiunea perfectă pentru pasionații sporturilor de iarnă, dar și pentru cei care vor să se relaxeze și să se bucure de peisaje sau de mofetele naturale și de nămolul de turbă din zona Poiana Stampei.
Călimănești-Căciulata, stațiunea aflată pe Valea Oltului, în Vâlcea este renumită pentru proprietățile curative ale izvoarelor termale. Mănăstirea Cozia și Aleea de cură balneară, amenajată prin pădure sunt două dintre obiectivele zonei.
Stațiunea Băile Olănești aflată aproape de Râmnicul Vâlcea și poate fi o și ea o opțiune mai ales datorită celor 35 izvoare hidrominerale. Turiștii pot vizita Palatul Olănești – vila lui Nicolae Ceaușescu – sau se pot bucura de rezervațiile de vegetația, floră și faună din jur, arată stirileprotv.ro.
Destinații tradiționale de 1 Decembrie
Cei care își doresc să petreacă în stil tradițional Ziua Națională și să se bucure de tradițiile și obiceiurile românești pot opta pentru destinațiile tradiționale.
Maramureșul este renumit pentru autenticitate, casele construite în stil tradițional și prin porturile specifice și obiceiurile populare. Bucovina este, recunoscută pentru mănăstirile sale, dar și pentru păstrarea intactă a multor obiceiuri străvechi moldovenești, iar Mărginimea Sibiului este una dintre cele mai vechi zone etnografice, din perioada neoliticului sau chiar a neoliticului.
Destinații istorice
Și nu în ultimul rând, pot fi avute în vedere locurile cu semnificație istorică.
Alba Iulia, prima dintre opțiuni, este locul unde, pe 1 decembrie 1918, a avut loc Marea Adunare Națională, moment în care s-a decis unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România. Obiectivele turistice reprezentative pentru orașul Alba Iulia sunt: Cetatea Alba Carolina, Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan și Muzeul roman Principia.
Destinații potrivite ar putea fi și municipiul Iași, orașul în care, la 24 ianuarie 1859 s-a realizat Unirea Principatelor Române, Valahia și Moldova, cunoscută și ca „Mica Unire, sau Oradea, care este cel mai important oraș din regiunea istorică a Crișanei.
Indiferent ce alegeți, contează și cum va fi vremea. Șefa Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu estima că pentru 1 Decembrie vom avea temperaturi de 13-14 grade în partea de sud-est a ţării.
Potrivit prognozei ANM, în săptămâna 28 noiembrie – 5 decembrie, valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică negativă ușor mai accentuată în regiunile estice, sud-estice și la munte.