Agenția Națională a Medicamentului a transmis că o pastilă pentru copii nu mai este disponibilă în farmacii. Aceasta va fi comercializată, din nou, abia începând cu data de 18 decembrie. Medicamentul a dispărut de pe piaţă din cauza consumului ridicat, potrivit impact.ro.
Care este medicamentul pentru copii ce nu se mai găsește în farmacii
Anunț important pentru părinți! Un medicament pentru micuți a dispărut de pe piață. Acesta va putea fi achiziționat, din nou, începând cu data de 18 decembrie. Este vorba despre Panadol Baby 24/ mg/ml.
Cum s-a ajuns în această situație? Potrivit deținătorului autorizației de punere pe piață (DAPP), medicamentul a dispărut din cauza unui consum mai mare decât cel estimat.
Conform specialiștilor, pastila poate fi înlocuită de Larofen pentru copii 100 mg/5 ml, Algin baby 100 mg/5 ml, Brufen 20 mg/ml, Mig Pediatric 20 mg/ml, Paduden cu aroma de caise 20 mg/ml. Toate acestea au aceeași substanță activă și formă farmaceutică.
„Sunt foarte multe viroze respiratorii”
Carmen Zapucioiu, medic primar pediatru şi medic specialist în pneumologie pediatrică la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu din Capitală, a făcut un anunț alarmant. Potrivit acesteia, la unitatea de primiri urgenţe ajung zilnic circa 400 de micuți care au boli respiratorii.
„În această perioadă, sunt foarte multe viroze respiratorii, sunt mai multe decât au fost în alţi ani şi parcă sunt mai multe şi decât erau înainte de pandemie.
De trei săptămâni numărul lor a crescut foarte mult, foarte multe boli respiratorii pornind de la rino-faringită, deci guturai, virozele obişnuite dar sunt foarte multe care evoluează nefavorabil şi care merg către pneumonie asociată cu insuficienţă respiratorie. Mulţi dintre copiii care sufereau de astm bronşic au acutizări ale astmului în această perioadă.
În ceea ce priveşte germenii care sunt întâlniţi în această perioadă, în spitalul nostru în fiecare iarnă, începând de toamna-iarna suntem centru pilot pentru depistarea agenţilor patogeni care determină infecţii respiratorii.
De două săptămâni a început să funcţioneze centrul, la această perioadă am găsit ca virusuri în special virusul sinciţial respirator şi rinovirusurile care dau forme severe, la sugari de exemplu dau bronşiolite cu insuficienţă respiratorie, deci copiii au nevoie să ajungă la spital, să fie puşi la oxigen, să li se administreze tratament”, a precizat medicul pentru News.ro.