Compania de Drumuri a trimis marți, spre publicare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene noul contract pentru Studiul de Fezabilitate al Autostrăzii A 13 Brașov-Bacău. Primul contract, cel semnat în 2020 cu proiectanții americani de la Search Corporation a fost reziliat în toamnă la cerea proiectantului care nu a mai reușit să acopere costurile reale. Contractul fusese semnat la aceaa vreme pentru o sumă de doar 20 de milioane de lei, mult sub estimarea CNAIR.
Noul contract pentru documentația tehnică are o valoare de 45 de milioane de lei și o durată de 24 de luni, a transmis marți, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu: „Se reia licitația pentru finalizarea Studiului de Fezabilitate al autostrăzii Brașov-Bacău! CNAIR a transmis, astăzi, spre publicare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Anunțul de Participare pentru lansarea procedurii de achiziție publică pentru noul contract. Termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost stabilit pentru16 ianuarie 2023. Studiul de Fezabilitate trebuie să fie finalizat în 24 de luni, după semnarea noului contract, lansat în licitație (valoare estimată: 45 de milioane de lei, fără TVA). După finalizarea Studiului de Fezabilitate, construcția propriu-zisă a Autostrăzii Brașov-Bacău va fi finanțată prin fonduri europene (POT 2021-2027).” -Sorin Grindeanu.
Protest al localnicilor din Hărman și Ilieni vizavi de traseul propus
Locuitorii comunelor Hărman din județul Brașov și Ilieni din județul Covasna au protestat marți, la Ministerul Transporturilor nemulțumiți de traseul propus al Autostrăzii A 13 Brașov-Bacău. Ei susțin că traseul Autostrăzii A 13 ar fi ,,confidențial” și solicită Companiei de Drumuri să reproiecteze traseul pentru segmentul Brașov-Sfântu Gheorghe.
CNAIR a reziliat recent și Studiul de Fezabilitate pentru Drumul Expres Pitești -Mioveni (tot la cererea Search), iar pe Autostrada Nordului lotul 3 Vatra Dornei-Suceava (cu Best Consulting)