Avocatul Poporului este o instituție care ar trebui să se ocupe de probleme serioase, aici fiind angajați juriști importanți. Cum ar fi, de exemplu, Cătălina Dinu, care în 2020 candida pentru un post de consilier local pe lista PMP, fiind înrolată în ceata de „amazoane” a fostului viceprimar Mihai Costel. Ultima acțiune importantă a Biroului teritorial Brașov a Avocatului Poporului este însă o problemă închipuită. Mai exact, închiderea cu grilaje a Străzii Sforii pe timpul nopții. De ce este o falsă problemă? Pentru că autoritățile locale nu au comunicat niciodată că se va ajunge la această măsură, ci doar la instalarea unor camere video care să permită identificarea celor care distrug acest obiectiv turistic.
22 de sesizări într-un an. Pe vremea lui Mihai Costel, nicio sesizare
Potrivit reprezentanților administrației locale, Primăria a primit, în acest an, 22 de solicitări de informații din partea instituției Avocatul Poporului (dintr-un total de 45 de acte înregistrate de la această instituție), majoritatea ca urmare a unor articole de presă, cum ar fi:
- Pătrunderea ilegală a copiilor pe fosta platforma industriala Rulmentul, măsuri și datele de identificare ale minorilor care au pătruns pe platforma industrială Rulmentul
- Disconfortul olfactiv resimțit în zona cartierului Craiter
- Necesitatea înființării de cabinete stomatologice în unitățile de învățământ
- Căderea unei persoane dintr-o instalație de cablu din Poiana Brașov
- Accesul într-o sală de sport a unei unități de învățământ a unui club sportiv privat
- Montarea de stâlpi de protecție pentru delimitarea unui loc de parcare
- Mâzgălelile de pe pereții străzii Sforii
- Desfășurarea orelor de curs a elevilor Colegiului Antipa
- Asigurarea accesibilității în mijloacele de transport public de calatori pentru persoanele cu dizabilități
- Programul Cornul si laptele
- Cumpărare teren aferent străzii Emanoil Bernfeld
- Circulația mijloacelor de transport pentru angajații companiilor din zona metropolitană
- Sala de sport de la Școala Gimnazială nr. 2
Ca fapt divers, haosul de la Școala Gimnazială nr. 2, cu o sală de sport care a fost construită pentru ca gimnastul Costel Mihai să își lege numele de ceva, pentru că în rest activitatea sa era doar de prezență, a fost creat chiar de fostul viceprimar, care, așa cum spuneam, în 2020, avea să o pună pe o listă de candidați pe coordonatoarea instituției. În plus, mai spun reprezentanții primăriei, practica autosesizării după articole de presă a apărut în ultimii doi ani, deci după ce PMP, partidul din partea căruia candida doamna Dinu, a primit câteva voturi la alegerile din 2020, destule cât să arate care este valoarea reală a celor care au fost promovați de gimnastul Mihai Costel, acum mândru membru al PSD.
Tot ca fapt divers, în legislatura trecută, cel care hărțuia administrația cu tot felul de întrebări care necesitau ore întregi de muncă pentru angajații Primăriei, era actualul edil, Allen Coliban, pe atunci senator și un „wannabe mayor” (dornic să devină primar).
Care este, de fapt, rolul Instituției Avocatul Poporului
Avocatul Poporului este o autoritate publică autonomă a cărei existenţă este prevăzută expres în Constituţia României, în articolele 58-60.
Rolul Avocatului Poporului este precizat în art. 58 al. 1 din Constituţie şi constă în apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice.
Avocatul Poporului îşi exercită rolul său (atribuţiile) din oficiu sau la cererea persoanelor lezate în drepturile şi în libertăţile lor, astfel cum prevede art. 59 al.1 din Constituţie.
Cele 5 domenii de activitate ale Avocatului Poporului sunt următoarele:
- Drepturile omului, egalitate de şanse între bărbaţi şi femei, culte religioase şi minorităţi naţionale
- Drepturile copilului, ale familiei, tinerilor, pensionarilor, persoanelor cu handicap
- Armată, justiţie, poliţie, penitenciare
- Proprietate, muncă, protecţie socială, impozite şi taxe
- Prevenirea torturii şi a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante în locurile de detenţie.
(Ca fapt divers, ce rost își are nasul Avocatului Poporului în ciorba unui loc de parcare sau în cumpărarea unui teren de către primărie? Ce drept fundamental al omului este încălcat??
Prin chiar art. 1 din Legea nr. 35/1997, s-a precizat că Avocatul Poporului are drept scop apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile publice.
Dar, art. 15 al. 4 din Legea nr. 35/1997 prevede că nu fac obiectul activităţii Avocatului Poporului şi vor fi respinse fără motivare cererile/petiţiile privind actele emise de Camera Deputaţilor, de Senat sau de Parlament, actele şi faptele deputaţilor şi senatorilor, ale Preşedintelui României, ale Curţii Constituţionale, ale preşedintelui Consiliului Legislativ, ale autorităţii judecătoreşti, precum şi ale Guvernului, cu excepţia legilor şi ordonanţelor.
Din acest motiv, sfera “autorităţilor publice” la care se referă, generos, art. 1 din Legea nr. 35/1997 se reduce, în realitate, la “autorităţile administraţiei publice” (ministere, agenţii/oficii/structuri guvernamentale, deconcentrate, consilii judeţene şi locale, primari, prefecţi etc) – a se vedea art. 13, 15, 21-25 din Legea nr. 35/1997.
Aceasta înseamnă că Avocatul Poporului se poate sesiza din oficiu sau poate fi sesizat cu o petiţie numai dacă încălcarea dreptului/libertăţii a fost comisă de către o autoritate a administraţiei publice. Deci, nu intră în această categorie încălcările drepturilor/libertăţilor comise de o persoană fizică sau, după caz, de o persoană juridică alta decât cele din sfera autorităţilor administraţiei publice.
Potrivit art. 14 din Legea nr. 35/1997, Avocatul Poporului îşi exercită atribuţiile din oficiu sau la cererea persoanelor fizice, a societăţilor comerciale, a asociaţiilor sau a altor persoane juridice, precum şi inopinat, prin efectuarea vizitelor în locurile de detenţie, potrivit legii.
Documente: Ce răspunde primăria la solicitarea Avocatului Poporului, ce recomandări face instituția
Pentru că angajații instituției Avocatului Poporului știu să citească, după lecturarea unui articol în care șefa unui ONG propunea, printre altele, închiderea Străzii Sforii, s-au trezit să solicite Primăriei Brașov date despre cum se va reface acest obiectiv istoric după ce a fost vandalizat de persoane necunoscute și despre cum va fi strada protejată pe viitor. În răspunsul primit, pe care îl puteți citi mai jos, nu se face trimitere la închiderea străzii, ci la instalarea unor camere video care să permită identificarea celor care vandalizează obiectivul turistic și amendarea acestora.
Răspunsul Primăriei Brașov la Solicitarea Avocatului Poporului – Birou Teritorial Brașov
După răspuns, Avocatul Poporului ține să anunțe că îi recomandă primarului Brașovului să treacă la treabă și să curețe Strada Sforii și să aibă grijă ca toate activitățile astea să fie făcute legal. De parcă nu asta se întâmplă an de an la Brașov. Vedeți recomandarea Avocatului poporului, sub semnătura Renatei Weber, șefa supremă a instituției, mai jos: