Laparoscopia reprezintă o metodă de chirurgie minim invazivă, termenul fiind folosit pentru operațiile de la nivelul organelor intra-abdominale. Experiența medicului chirurg este definitorie pentru succesul acestor operații, prin care sunt efectuate o serie de intervenții chirurgicale prin incizii mici de până la 1,2 cm.
Dr. Silviu Makkai este medic primar în chirurgie generală, având experiență de lucru în sisteme de sănătate publice și private, atât la nivel național, cât și internațional. În cursul anilor de practică în afara țării și-a obținut competențe vaste în chirurgia laparoscopică, chirurgia robotică, proctologie și chirurgia de urgență. În cei 13 ani de experiență a efectuat peste 1.100 de operații și a publicat peste 30 de articole de specialitate în reviste precum British Journal of Surgery sau European Journal of Surgical Oncology, făcând parte din colective de studiu internaționale.
„Am urmărit să mă formez în tehnici minim-invazive, respectiv laparoscopia și chirurgia robotică, pentru a trata performant patologie intra-abdominală, precum cancerele de tub digestiv, în special cele de colon și rect, dar și obezitatea și patologia de perete abdominal, de tipul herniilor. Pentru o perioadă de 3 ani am fost asistent universitar în cadrul Universității de Medicină și Farmacie <<Grigore T. Popa>> din Iași. Am obținut titlul de doctor în științe medicale, pe tema cancerului colo-rectal, iar partea de cercetare din cadrul doctoratului am facut-o în Institutul de Anatomie Patologică a Spitalului Universitar din Freiburg, Germania, cu o bursă de studii câștigată prin concurs.
În afară de enorma experiență practică dobândită în perioada în care am lucrat ca și medic specialist în Luxemburg, tot acolo, prin intermediul unui grant nerambursabil, am avut și oportunitatea să îmi continui activitatea de cercetare privind cancerul colorectal ca investigator principal în proiectul <<Comparative study of prognostic markers in colorectal cancer – MarkCRC>>. De asemenea, o parte importantă a formării profesionale mi-am dedicat-o chirurgiei obezității și a peretelui abdominal, inclusiv defectelor complexe ale acestuia care pot depăși chiar și 15-20 cm în diametru. Mentor mi-a fost profesorul Juan Santiago Azagra, unul dintre pionierii chirurgiei laparoscopice la nivel mondial”, povestește dr. Silviu Makkai-Popa.
Alimentația de tip fast-food, principala cauză a apariției obezității
Obezitatea este cea mai frecventă boală metabolică, caracterizată prin creșterea exagerată a greutății corporale pe seama țesutului adipos. Pandemia de Covid-19 a înrăutățit situația persoanelor supraponderale, 60% dintre adulții europeni și o treime din copii confruntându-se cu problema greutății în exces, potrivit unui raport publicat în 2022 de către Organizația Mondială a Sănătății.
„Principalele cauze ale apariției acestei boli sunt alimentația de tip fast-food, bogată în grăsimi, dar extrem de săracă în fibre, dar și sedentarismul. Educația nutrițională joacă un rol extrem de importante în prevenirea obezității, mișcarea fiind un aspect pe care mulți pacienți îl neglijează. Se recomandă să facem zilnic măcar o plimbare de 30 de minute.
Printre bolile cauzate de obezitate se numără diferite tipuri de cancer, diabet, boli respiratorii cronice, dar și boli cardiovasculare, cele din urmă fiind pe locul 1 în ceea ce privește rata mortalității. Chirurgia obezității este o soluție pentru persoanele a căror indice de masă corporală trece de 35 kg/m2 și în unele cazuri, chiar si pentru persoane cu indice de masă corporală între 30 si 35 kg/m2. În plus, în cazul în care pacientul obez are și un diabet zaharat de tip II asociat, acesta se poate remite complet după o astfel de intervenție.
În Luxemburg, unde mi-am petrecut 5 ani ca specialist, pacientul putea beneficia de o intervenție chirurgicală pentru obezitate rambursată de stat, însă, din păcate, în România acest lucru nu este posibil în momentul de față, în ciuda enormelor beneficii pe care o astfel de chirurgie le poate aduce”, spune dr. Silviu Makkai-Popa.
Sleeve-ul gastric și bypass-ul gastric, soluții chirurgicale pentru obezitate
Există numeroase tipuri de intervenții chirurgicale la care pacienții obezi pot apela pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate și pentru a scăpa de greutatea în plus acumulată de-a lungul timpului. Acestea se pot clasifica în „pur restrictiv”, precum sleeve-ul gastric, și „restrictive și malabsorbtive”, ca bypass-ul gastric.
„Sleeve-ul gastric este o intervenție chirurgicală prin care stomacul se micșorează la 60-100 ml, astfel cantitatea de alimente ingerate ajungând să fie redusă semnificativ, având în vedere că volumul gastric normal poate ajunge chiar și la 1,5 l după o masă copioasă. Întrucât stomacul este mult mai mic, senzația de sațietate apare mult mai repede, însă acest lucru este strâns legat și de eliminarea acelei părți din stomac unde este secretat hormonul foamei, numit <<grelină>>.
În ceea ce privește bypass-ul gastric, pe lângă beneficiile micșorării stomacului, se realizează un montaj al intestinului subțire în așa fel încât o porțiune de aproximativ 60 cm din acesta este evitată de alimente, fără a exista absorbție de nutrienți pe respectiva porțiune. Pacienții din România apelează în general la sleeve-ul gastric, însă cei din Luxemburg preferau bypass-ul gastric având în vedere că le era rambursată o singură intervenție pe viață.
Cert este că fiecare intervenție va avea loc după ce pacientul discută cu medicul chirurg. Eu le explic întotdeauna pacienților mei ce presupune operația și care dintre cele două intervenții este mai potrivită pentru ei. Pacienții trebuie pregătiți din punct de vedere psihologic, pentru că nu vor mai putea mânca în modul în care erau obișnuiți înainte de operație. Atâta timp cât respecți indicațiile, satisfacția va fi maximă.
Recent am discutat cu o pacientă de sex feminin, de statura normală, care avea peste 100 kg, cu dureri îngrozitoare de spate și genunchi, și mi-a zis că sleeve-ul gastric i-a schimbat radical viața în bine. Ca să o citez, i-a redat <<o viață de calitate și sentimentul că viața chiar este frumoasă>>”, menționează dr. Silviu Makkai-Popa.
Beneficiile chirurgiei obezității le întrec pe cele de natură estetică
Aceste operații minim-invazive pentru obezitate au numeroase beneficii, intervențiile având un grad mare de acuratețe. Traumatismul asupra organismului va fi unul redus, cicatricile vor fi semnificativ mai mici comparativ cu cele lăsate de chirurgia clasică, iar recuperarea pacientului va fi una rapidă, cu dureri postoperatorii minime.
„Pacientul ar trebui să piardă 30% din excesul ponderal după 3 luni, 50% după 6 luni și 60% la un an de la operație. Chirurgia obezității aduce beneficii și de natură estetică în viața pacienților, dar, mai ales, ajută la o mai bună gestionare a bolilor cardiovasculare asociate și la ameliorarea complicațiilor acestora. Pe lângă pierderea ponderală, s-a observat faptul că pacienților cu diabet tip 2 asociat li se ameliorează controlul valorilor glicemiei, cu scăderea dozelor sau chiar întreruperea medicației.
La începuturile chirurgiei obezității exista o oarecare reticență față de bypass, unii specialiști susținând faptul că operația poate să scadă prognosticul vital, respectiv numărul de ani de viață al pacienților. De-a lungul timpului au apărut însă registrele de obezitate, țările scandinave – Danemarca, Suedia și Norvegia – fiind extrem de cunoscute pentru rigurozitatea cu care fac studii. Acestea au arătat fără îndoială faptul că, indiferent de tipul de chirurgia bariatrică, există un beneficiu vital, de prelungire a speranței de viață, în medie, cu cel puțin 3 ani”, afirmă dr. Silviu Makkai-Popa.
Ariile de interes medical ale doctorului Silviu Makkai-Popa
Membru în societățile medicale European Association of Endoscopic Surgery, Société Naționale Française de Colo-Proctologie și Asociația Română pentru Chirurgie Endoscopică și alte Tehnici Intervenționale, dr. Silviu Makkai-Popa își actualizează constant cunoștințele în domeniul chirurgiei digestive prin participarea la congrese și cursuri de perfecționare. De asemenea, acesta este și coautor la 3 capitole de carte, cel mai important fiind „40 Hand-Sewn Anastomosis After 95% Gastrectomy, Total Gastrectomy and Total Gastrectomy Extended to the Distal Esophagus for Gastric Cancer”, publicat de către editura Springer Nature.
În plus, pe lângă chirurgia obezității, ariile de interes medical pentru care pacienții pot apela la ajutorul dr. Silviu Makkai-Popa sunt:
- chirurgie colo-rectală laparoscopică și robotică (cancer, diverticuloză, polipi dificili de abordat colonoscopic, repunere în circuit);
- chirurgie parietală laparoscopică și robotică (hernii inghinale, ombilicale, hiatale, para-stomale si eventratii);
- chirurgie oncologică digestivă;
- chirurgie oncologică a tumorilor sânului;
- chirurgie proctologică (tehnici minim-invazive de tratament al hemoroizilor – laser, HAL-RAR, stapler, fisurectomii, fistulectomii, chirurgia sinusului pilonidal clasică sau cu laser).
Dr. Silviu Makkai-Popa poate fi contactat la Spitalul Regina Maria – Brașov și Iași, dar și la Provitam – Sfântu Gheorghe. Pacienții care doresc să se programeze pentru un consult medical o pot face la numărul de callcenter Regina Maria – 0219268 sau la numărul de telefon direct 0749.028.402. Pentru mai multe informații privind activitatea dr. Silviu Makkai-Popa, puteți accesa pagina sa de facebook, dând click AICI, sau site-ul https://drsilviumakkai.ro.