Peste 20 de procurori din perioada regimului comunist și zeci de profesioniști ai Securității și Miliției lui Ceaușescu au fost implicați în înăbușirea Revoltei de la Brașov din 1987. Dosarul în care sunt cercetați torționarii muncitorilor brașoveni a fost transferat acum un an la Secția Specială de Anchetare a Magistraților, deși Parchetul Militar audiase circa 600 de martori. Nu există niciun vinovat, doar cele 61 de victime plus familiile lor hărțuite în ultimii ani ai regimului Ceaușescu. Torționarii lor, care mai sunt încă în viață, se bucură de pensiile speciale date, în ultimii ani, în mod egal, militarilor care au fost în Afganistan, polițiștilor care au fost în Kosovo, foștilor milițieni sau foștilor ofițeri de securitate.
Nu există, deci, niciun vinovat pentru schingiuirea și încarcerarea celor care au participat pe 15 noiembrie 1987 la protestul de la Brașov. Nici măcar celebrul Ristea Priboi, fost deputat PSD și fost consilier al premierului Adrian Năstase, despre care povestește Werner Sommerauer, unul dintre participanții la revolta de acum 32 de ani. Sommerauer era administrator la Liceul Sanitar și mai fusese arestat în 1979 când a aderat la Sindicatul Liber al Oamenilor Muncii din Români. De data aceasta, la perchiziție, au găsit în casa lui nu doar documente pe care le strânsese după ce mulțimea devastase Consiliul Județean, dar și benzi cu emisiuni înregistrate de la Europa Liberă. Mai mult, nepotul lui Priboi este acum unul dintre directorii Direcției Generale a de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, instituție aflată sub tuitela Consiliului Județean Brașov, condusă de șeful PNl Brașov, Adrian Veștea.
Sommerauer s-a alăturat grupului de muncitori, care plecaseră de la Steagul Roșu, duminică, 15 noiembrie, înainte de prânz, după ce muncitorii Secției 440 „Matrițe” refuzaseră cu o seară înainte să muncească, fiindcă pe fluturașii de salariu primiți leafa lor a apărut înjumătățită, iar în dreptul rubricii „reţineri” era scris cuvântul „social”.
Era perioada în care nu se găsea mâncare, fiindcă produsele alimentare erau trimise în mare parte la export, curentul electric se întrerupea pentru economie și salariile se reduceau la rândul lor. Totul pentru că Nicolae Ceaușescu a decis în 1981 că România nu trebuie să mai aibă datorii externe. Cele 11 miliarde dolari, datoria totală pe care o avea țara, au fost plătite în 1989.
După ce a sosit și schimbul unu, muncitorii de la Steagul Roșu au spart geamurile sediului administrativ și s-au adunat la porțile uzinei în număr de aproape 4000. Înainte de prânz au hotărât să meargă la sediul Comitetului Judeţean al Partidului Comunist. Inițial grupul curajoșilor nu era mai mare de 500. Pe drum au strigat „Vrem mâncare şi căldură!”, „Vrem banii noştri!”, „Vrem lumină şi căldură!”, „Vrem pâine fără cartel”. Până au ajuns în centrul Brașovului, coloana a tot crescut cu lucrători de la Hidromecanica, de la Tractorul, studenți și alți locuitori, iar lozincile s-au transformat treptat în „Jos Ceaușescu”, „Jos comunismul”. Odată ajunși la Consiliul Județean, protestatarii au intrat în forță, au expus belușugul de alimente din care se înfruptau nomenclaturiști în acea zi de alegeri locale, au aruncat pe geam documente, dar și un portret al dictatorului mare de 15 metri pătrași, ars ritualic ulterior.
Werner Sommerauer, care atunci avea 51 de ani, spune că a fost arestat, fiindcă unul dintre muncitorii din coloană l-a recunoscut și trădat. A urmat o anchetă mai blândă în Brașov și alta mai dură la București: „căpitanul care mă ancheta mi-a pus pistolul în gât în fața lui Ristea Priboi. Nici Priboi nu s-a lăsat mai prejos: m-a lovit peste palme, m-a întins pe masă și m-a lovit peste tălpi atât de tare, încât îmi crăpaseră tălpile. Mă considerau unul dintre organizatorii evenimentului și pentru că eram radioamator. S-a crezut că eu am fost cel care a transmis în Occident informațiile despre mișcare, dar se înșelau.” (S.Olaru, M.Oprea, Ziua care nu se uită, 15 noiembrie 1987 Brașov, Polirom, Iași, 2002, p.98)
Sommerauer a făcut parte din lotul celor 61 de „huligani” arestați după revolta muncitorilor brașoveni din 15 noiembrie 1987 și povestește cum a fost anchetat 24 de ore din 24 vreme 17 zile: „cred că am dat vreo 60 de declarații în perioada asta. Dar ce am scris, nu mai pot să spun. Pentru că vedeam în ceață, auzeam foarte prost, nici nu mai știam pe ce lume mă aflu”. Din relatările lui se pot face conexiuni și spre alți anchetatori, procurori sau ofițeri de securitate, care după 1990 au făcut cariere în afaceri. Sommerauer a fost deportat la Tulcea și a executat o pedeapsă de 3 ani „la locul de muncă”.
În timpul anchetelor, torționarii aveau ordine să nu le lase urme celor arestați, dar să-i epuizeze fizic și psihic, în așa fel încât la procesul care urma să aibă loc cu ușile deschise la începutul lunii decembrie, totul să fie un spectacol plauzibil, inclusiv pentru corespondenții de presă străini.
Informațiile despre Revolta din Brașov au apărut pentru prima data în media britanică. Ambasadorul Israelului din epocă, Yosef Govrin, scrie în cartea lui, Relaţiile israelo-române la sfârşitul epocii Ceauşescu (Editura Fundației pentru Studii Europene, Cluj Napoca, 2007, p.132) despre traseul acestei știri din București la Londra: a fost o relatare făcută de Silviu Brucan unui diplomat strain și „prima ieșire la rampă a lui Brucan ca potrivnic al lui Ceaușescu”. Brucan se exprimase destul de dur, explicând că muncitorii refuză statutul de sclavi.
Revolta muncitorilor din Brașov, numită și revolta șubelor, după îmbrăcămintea muncitorilor care au ieșit pe stradă să-și strige nemulțumirile, s-a încheiat prin condamnarea și deportarea grupului de 61 de „vinovați”, după 17 zile de anchetă dură și sub presiune internațională, fiindcă în cele din urmă procesul s-a făcut cu ușile deschise, cu participarea presei, inclusiv corespondenți internaționali.
Nu s-a făcut dreptate
În 1987, „Uzinele Steagul Roşu” din Braşov aveau 22.000 de angajaţi. Mai sunt acum, acolo, la ROMAN SA, vreo 300. În investigaţia coordonată de Marius Oprea şi Stejărel Olaru („Ziua care nu se uită. 15 noiembrie 1987, Braşov”, Polirom, Iaşi, 2002), fostul muncitor Florin Postolachi, ajuns la un moment dat deputat fără cine știe ce realizări, a sintetizat astfel urmările: „După 1990, procurorul Robu a vrut să facă curăţenie. Şi a venit la Braşov, ne-a adunat pe toţi la Primărie, la masă şi ne-a zis: «Băieţi i-am găsit pe toţi cei care v-au anchetat în noiembrie 1987. Sunt la Serviciul Român de Informaţii, la Armată şi la Ministerul de Interne. Am înaintat câte un dosar domnului Ursu, domnului Stănculescu şi domnului Măgureanu. Să-şi facă ordine în ministere şi eu îmi voi face ordine în minister». După scurtă vreme, am aflat că domnul Robu a murit. Cu moartea lui şi cu ce ne amintim fiecare s-a încheiat tot ce se ştie despre torţionarii noştri”.
Sentinţa penală nr. 2823 a Judecătoriei Braşov
Dată în şedinţa publică din 3 decembrie 1987, de la Clubul Întreprinderii de Autocamioane Braşov,
pe rol fiind judecată cauza penală privind pe inculpaţii Geneti Aurică ş.a. trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, prevăzută în art. 321, alineatul 2 Cod Penal:
3 ani închisoare:
Geneti Aurică (n. 1963), muncitor necalificat, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Mutihac Florin (n. 1963) turnător – formator, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Duduc Gheorghe (n. 1932), lăcătuş – mecanic, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Sommerauer Werner (n. 1935), instalator sanitar la Liceul Sanitar Braşov
2 ani şi 6 luni închisoare:
Ştefănoiu Ioan (n. 1960) lăcătuş, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Gyerko Gheorghe (n. 1961), lăcătuş, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Broască Dumitru (n. 1957), lăcătuş, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Sbârn Costică (n. 1958), curăţător-sablor, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Bordei Neculai (n. 1931), lăcătuş, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Zavela Cristian (n. 1965). Sculer, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Toma Lucia Tudor (n. 1968), sculer-matriţer, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Mocanu Ovidiu (n. 1969), Strungar, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Cojocea Nicuşor (n. 1962), curăţător-sablor, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Grădinaru Ioan (n. 1955), lăcătuş, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Dascălu Petrică (n. 1956), strungar, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Brumă Ioan (n. 1960), strungar rectificator, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
2 ani închisoare:
Farkas Iosif (n. 1958), strungar, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Mureşan Vasile (n. 1962), frezor, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Nicuţari Pavel (n. 1956), strungar, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Anghel Daniel (n. 1959), rectificator, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Anghel Vasile (n. 1958), frezor, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
State Constantin (n. 1962), strungar, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Duduc Radu (n. 1968), strungar, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Gergely Andraş (n. 1969), muncitor necalificat, Trustul de Contrucţii Braşov
Ricu Marian (n. 1936), forjor, Întreprinderea de Unelte şi Scule Braşov
Cocan Constantin (n. 1940), controlor Poartă, Întreprinderea de Panificaţie Braşov
Manu Gavrilă (n. 1964), electrician, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Tulai Florin (n. 1964), sculer-matriţer, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Ilie Ionel (n. 1969), rectificator, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Niculăescu Marius Tibi (n. 1963), lăcătuş mecanic, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Vulpe Pavel Cornel (n. 1969), muncitor necalificat, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Năstase Dumitru (n. 1969), turnător formator, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Paraschiv Nicuţă (n. 1959), strungar, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Hosszu Aurel (n. 1966), strungar, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Macovei Mihai (n. 1966), lăcătuş, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Csomos Iosif Ion (n. 1968), electrician, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Zaharia Gheorghe (n. 1950). Lăcătuş normator, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Puşcaşu Enea (n. 1954), lăcătuş sablor, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
1 an şi 6 luni:
Oprişan Gheorghe (n. 1956), strungar, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Sevaciuc Mircea (n. 1954), strungar, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Voinea Stan (n. 1958), strungar, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Gergely Arpad (n. 1948), turnător, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Tudose Eugen (n. 1960), lăcătuş, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Buceanu Aurel (n. 1950), sudor, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Creangă Petru (n. 1955), forjor, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Apetroaie Puiu (n. 1963), muncitor necalificat, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Huian Aurel (n. 1959), strungar, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Pintea Ciprian (n. 1963), lăcătuş, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
1 an închisoare:
Băhnăreanu Costică (n. 1060), rectificator, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Pricope Petru (n. 1960), strungar, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Boeriu Petru Marius (n. 1967), lăcătuş, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Banciu Gheorghe (n. 1956), strungar, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Haldan Gheorghe (n. 1957), lăcătuş mecanic, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Robotă Dumitru (n. 1954), strungar, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Vieru Vasile (n. 1951), lăcătuş, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Vitos Ludovic (n. 1957), frezor, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
6 luni închisoare:
Bencze Deneş (n. 1965), muncitor necalificat, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Micu Ştefan (n. 1956), lăcătuş, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Filichi Gavrilă (n. 1953), lăcătuş, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Năstase Ion (n. 1930), lăcătuş, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Iacob Dănuţ (n. 1968), muncitor necalificat, Întreprinderea de Autocamioane Braşov
Instanţa a hotărât ca toţi inculpaţii să execute pedepsele prin obligarea la muncă corecţională, în alte unităţi socialiste, unde vor desfăşura activităţi productive.