
În vremurile de astăzi oricine are un aparat foto sau chiar un smartphone cu o cameră performantă poate realiza fotografii. Însă există o diferență remarcabilă între fotografia clasică și arta fotografică. O fotografie clasică are rolul simplu de a „memora” o amintire. La nivel de artă fotografică lucrurile sunt diferite. Când se află în spatele obiectivului, fotograful profesionist se transformă încet, dar sigur, într-un artist plastic. Singura diferență este că nu utilizează vopsele și pensule, ci un aparat foto. Există mai multe tehnici și mai mulți pași pentru a realiza o astfel de fotografie și nu oricine poate să facă acest lucru, dacă nu are o pregătire sau o chemare în acest sens. Brașoveanul Alexandru Bulgariu s-a regăsit în genul acesta de artă. Cu ajutorul acesteia poate dovedi că România chiar este „bogată” și are locuri cu peisaje care îți taie răsuflarea și care merită păstrate într-o amintire pe viață.
Economistul, îndrăgostit de fotografie
Alexandru Bulgariu este de profesie economist, deci practic nu are nimic în comun cu arta. Cu toate acestea, iubește creația și a ales fotografia pentru a-și putea manifesta simțul artistic în mai multe moduri, folosindu-se de imaginație și talent.
„După o zi de stat la birou o ieșire în natură cu aparatul în mână este tot ce îmi doresc. Este un remediu bun de a scăpa de stres și de a mă relaxa. Dacă ar fi să găsesc o legătură între meseria mea și fotografie, aceasta ar fi organizarea. Îmi place sa fiu organizat atât la locul de muncă, cât și atunci când ies la fotografiat. Îmi planific atent ieșirile, mă documentez bine înainte de a merge într-un loc nou, încerc să găsesc cât mai multe informații utile și, bineînțeles, nu în ultimul rând, îmi aleg echipamentul potrivit în funcție de ceea ce vreau sa obțin”, a spus Alexandru.

Natura „l-a convins” și i-a dat atâta încredere în el, astfel încât brașoveanul a decis să pornească pe „drumul” artei fotografice. Ca orice început a fost dificil, doar că plăcerea a fost primordială și atunci totul s-a transformat în pasiune. S-a întâmplat în urmă cu 5 ani, dar nici acum nu știe câte poze a făcut în tot acest timp. Are o colecție impresionantă cu care se mândrește și a reușit să suprindă în imagini aproape toate colțurile României.
„Pasiunea mea pentru fotografie a început de la pasiunea pentru munte, în primul rând, dar și din dorința de a-mi păstra cât mai multe amintiri. În al doilea rând, mi-am dorit să reușesc să promovez o parte dintre locurile în care ajung și să împărtășesc cu toată lumea frumusețile de la noi din țară. De multe ori, mi s-a întâmplat să aud de la diferiți oameni că nu avem o țară frumoasă și asta cumva m-a motivat și mai mult să descopăr locuri noi și să redau cât mai bine frumusețea și autenticitatea peisajelor din România. Practic, mi-am dorit ca prin fotografie să fac o invitație tuturor de a vedea România așa cum o văd eu. Se spune că cele mai importante lucruri, în realitate, nu sunt lucruri, ci amintiri. Pentru mine o fotografie este cea mai bună metodă de a-ți păstra amintirile vii și de a retrăi într-o oarecare măsură cele mai frumoase momente din viață. În același timp, cred că este și o cale de comunicare foarte bună”, a mărturisit Alexandru Bulgariu.

România, o țară cu peisaje ofertante
Dacă unii preferă să fotografieze chipuri și expresii, alții „aleargă” după lucruri mărunte, nesemnificative care prind alt înțeles și alte forme atunci când sunt imortalizate. Există și persoane care spun că pozează pentru că pot controla timpul și pot deforma perspectiva, dar și pentru că este o formă de meditație sau pentru că își pot retrăi aventurile. Lui Alexandru îi place să călătorească și spune că deplasările în diferite locuri îl inspiră.
„Îmi place să fotografiez aproape orice, dar în mare parte am două teme pe care le abordez aproape mereu. Fiind un mare pasionat de drumeții, cel mai mult îmi place fotografia de peisaj și consider că țara noastră este foarte ofertantă din acest punct de vedere. A doua preferință este fotografia rurală, viața dincolo de oraș, unde încă mai găsim tradiții, obiceiuri și unde oamenii încă îți zâmbesc sincer și te salută când treci pe lângă ei”, a completat Alexandru.

Ce transmite o fotografie?
O fotografie trebuie mai întâi trăită, apoi „declanșată”, iar apoi transmisă. Deci, nu există poze bune sau rele.
„Cu toții știm că o fotografie face cât o mie de cuvinte și este foarte adevărat. Pentru mine în general nu există perfecțiune, cu atât mai mult în fotografie. Cred că e mai important ceea ce transmite o fotografie, să te facă să te simți în acel loc, să reușești să trăiești o mică parte din ceea ce a trăit fotograful. Desigur, sunt fotografii care din punct de vedere tehnic pot fi ireproșabile, dar depinde ce mesaj transmit și câți din privitori primesc acel mesaj”,a adăugat Alexandru.

Fotografierea nu este un hobby ieftin. Cât este nevoie să investești în echipament și postprocesare
Investiția în aparatura folosită pentru fotografiere nu este la îndemâna oricui. Nu este de ajuns doar aparatul foto, pentru că poza trebuie mai apoi editată.
„În primul rând contează foarte mult să știi ce vrei să faci cu adevărat și câți bani ești dispus să investești în aparatură. Pe un aparat foto sau un obiectiv poți cheltui câteva mii de lei sau chiar zeci de mii de lei. Pe lângă toate acestea, ai nevoie și de un calculator cu care să îți poți edita pozele, un monitor bun care să te ajute sa redai cât mai bine culorile și contrastul, iar costurile se tot ridică. Nu există o sumă fixă pentru a putea face fotografie”, a declarat Alexandru.
Un aparat foto are mai multe componente. Obiectivul foto este poarta prin care pătrunde lumina. De aceea, el reprezintă o componentă esenţială a camerei foto.
„Eu folosesc un aparat entry level cu care mă împac foarte bine, este un aparat dslr Nikon D7200, la care am 5 obiective: un Tamoron 70:200 mm f/2.8 care este și preferatul meu, un Nikon 16:85 mm care este un obiectiv versatil, un obiectiv fix de la Nikon 35 mm f/1.8 care este un obiectiv luminos, iar imaginea pe care o redă este una clară. Pentru fotografia macro folosesc un Nikon AF-S DX Micro Nikkor 85 mm f/3.5, este un obiectiv cu care te poți juca foarte mult cu insecte, flori și orice lucruri de dimensiuni mai mici. Ultimul obiectiv este un unul wide de la Tokina 11:16 mm f2/8, pe care îl folosesc destul de des mai ales pentru fotografia de noapte. Este un obiectiv luminos și cu un unghi larg de cuprindere”, a explicat brașoveanul.
Din echipamentul unui fotograf nu ar trebui să lipsească trepiedul pentru că poate fi mai mult decât un stâlp de susținere al aparatului și, dacă participă la o ședință foto fără prea mult echipament, trepiedul poate juca rolul de stativ de lumini.
„De obicei, când ies la fotografiat încerc să nu iau cu mine mai mult de 2 obiective pentru că este un echipament destul de greu și după câteva ore de mers devine incomod. Încerc pe cât posibil să fiu creativ cu ceea ce am la mine. Chiar dacă nu intră la categoria echipament, un factor important îl are și postprocesarea fotografiilor, și aici mă refer strict la câteva corecții ale luminozității, contrastului și saturației culorilor. Evit să folosesc o editare excesivă în care să adaug alte elemente în fotografie care în realitate nu au existat. Personal, cred că fotografia își pierde sensul dacă recurgi la această metodă. Majoritatea pozelor mele sunt editate în Adobe Lightroom, lucrez cu acest program de la început și mi se pare destul de simplu de utilizat”, a explicat Alexandru.

Tânărul a explicat că în domeniul artei fotografice nu doar echipamentul contează, ci și cunoștinele pe care le-a dobândit în urma perfectionării profesionale.
„Cea mai importantă investiție este în tine, pentru că nu aparatura este cea mai importantă, ci cel care este în spatele ei. În primul rând, trebuie să îți cunoști foarte bine aparatura, să citești mult, să te uiți la tutoriale, să participi la cursuri și ture foto organizate, pentru că de acolo chiar pleci cu un bagaj bogat de informații. În altă ordine de idei fotografia de natură ține foarte de mult și de etică. Este important să cunoști zonele unde mergi să fotografiezi, să cunoști flora și fauna și să ai un comportament adecvat, astfel încât să nu distrugi nimic”, a adăugat Alexandru.
A învățat singur, inspirându-se din natură
Tânărul mărturisește că a profitat de faptul că acum orice informație o găsește ușor în mediul online. De aici și-a luat multe dintre datele de care a avut nevoie de-a lungul timpului.
„În primul rând fotografia mă ajută să fiu creativ, este principalul meu mod de relaxare și mă motivează să ies cât mai mult în natură. În al doilea rând trebuie să recunosc că de când am această pasiune, văd lumea cu alți ochi. Fotografia nu doar că mi-a dat șansa de a-mi dezvolta și alte abilități, dar m-a și învățat să mă bucur mai mult de ceea ce mă înconjoară”, a povestit el.
O fotografie frumoasă îi trezește în suflet un sentiment unic și de aceea a decis să explice cum se întâmplă acest lucru.
„Acest minunat sentiment l-aș putea descrie greu în cuvinte și chiar sunt recunoscător că am șansa de a fotografia și de a vedea cu ochii mei un adevărat spectacol oferit de natură. Nu sunt puține dățile când plec la fotografiat și mă întorc fără rezultatul dorit, dar nu pot spune că vin dezamăgit pentru că până la urmă orice ieșire în natură contează și este o experiență unică”, a mai spus brașoveanul.
„Cel mai bun moment din zi pentru a face o fotografie este cel în care ai aparatul la tine”
Fotograful spune că i s-a întâmplat de multe ori să vadă ceva foarte interesant, dar să nu aibă aparatul foto la el, dar cu toate acestea s-a mulțumit….doar cu privitul.
„Natura ne surprinde mereu, în orice moment al zilei poți obține niște fotografii superbe, dar într-adevăr dacă vrei niște cadre mai de efect este bine să fotografiezi înainte sau chiar imediat după ce a răsărit soarele, iar poi la apus. Atunci lumina este mai caldă și de aceea aceste două momente sunt în topul preferințelor tuturor fotografilor”, a explicat Alexandru.
Calitatea imaginilor obţinute poate fi ușor îmbunătățită. Care este secretul lui Alexandru Bulgariu?
„Nu pot spune că am o tehnică anume, în mare parte modul în care fotografiez este destul de mult influențat de starea de spirit, pe care o am în momentul respectiv. Fotografia nu ține neapărat doar de tehnică, ci și de creativitate. De obicei când am mai mult timp la dispoziție îmi place să mă joc cu același subiect, abordându-l diferit și folosind diferite tehnici până când obțin un rezultat satisfăcător”, a povestit Alexandru.

Vrea să „cucerească” misterioasa Africă
„Stăpân” al peisajelor de pe meleagurile românești, brașoveanul are în plan o călătorie mai lungă, în care vrea să descopere și alte locuri din lume.
„Visul meu este să pot reuși să mă bucur cât mai mult de ieșit și fotografiat în natură. Sunt multe locuri și lucruri pe care aș vrea să le fotografiez, dar dacă ar fi să fac un top 3 ar fi Islanda, Nepal și orice ține de Africa”, a adăugat Alexandru Bulgariu.
Articolul a apărut în revista de business Forward Brașov.