Anual, în luna noiembrie, se celebrează Ziua Mondială a Prematurității, scopul acesteia fiind acela de a crește gradul de conștientizarea asupra riscurilor pe care le implică o naștere prematură. Cu această ocazie, Spitalul Regina Maria Brașov a organizat joi seara o întâlnire dedicată mamelor și copiilor lor care au fost născuți înainte de termen în maternitatea din cadrul rețelei private de sănătate.
În România, rata prematurității se menține între 8-10% de 10 ani. Bebelușii născuți înainte de săptămâna 37 de sarcină au de înfruntat mai multe riscuri și complicații, comparativ cu cei născuți la termen. Cu ajutorul puterii extraordinare a mamelor care nasc copii prematur și a unei unei echipe medicale bine pregătită din punct de vedere profesional, bebelușii ajung să crească mari și puternici.
„Suntem alături de paciente încă din prima clipă în care trec pragul Spitalului Regina Maria Brașov și le oferim acestora un mediu echipat la cele mai înalte standarde, astfel încât cei mici să vină pe lume în siguranță. Evenimentul dedicat mamelor și copiilor lor născuți prematur a fost organizat ultima dată în 2019, înainte de pandemie, și a fost un real succes. Ne bucurăm că a fost reluat în acest an și că noi am avut ocazia să ne reîntâlnim cu micuții care s-au grăbit să ajungă pe lume”, susține dr. Laura Bîgiu, medic primar cu 20 de ani experiență în neonatologie și șef secția neonatologie.
„Medicii s-au purtat cu noi în mod exemplar”
Irina era pacientă a rețelei private de sănătate Regina Maria de dinainte de a-l naște pe Matei. Aceasta a ales să își supravegheze sarcina și să nască în maternitatea din Brașov tocmai datorită încrederii pe care o are în serviciile și în expertiza medicală.
„Am născut prin cezariană de urgență la 35 de săptămâni și 6 zile. A fost o perioadă dificilă pentru noi, însă medicii au fost extrem de atenți la nevoile noastre și s-au purtat exemplar. Matei, care acum are un an, era atât de mic încât a trebuit să stea în incubator pentru aproape două săptămâni, însă știam că se află pe mâini bune. Am putut să-l vizitez zilnic și am păstrat constant legătura cu personalul medical căruia îi sunt recunoscătoare”, povestește Irina.
Echipa de medici neonatologi din cadrul Spitalului Regina Maria Brașov are o experiență vastă în ceea ce privește gestionarea cazurilor de bebeluși născuți prematur sau cu afecțiuni grave. Pacientele beneficiază de sprijin individualizat indiferent de oră, pe primul loc fiind siguranța, confortul și confidențialitatea acestora.
„Ne face mare plăcere să găzduim un astfel de eveniment. Este incredibil cât de mult au crescut copiii, iar sentimentul pe care îl ai în momentul în care îi vezi sănătoși și fericiți este nemaipomenit! Chiar și după naștere, pacientele păstrează în permanență legătura cu noi. Ne pot contacta oricând au vreo nelămurire, ne pot scrie pe WhatsApp despre orice problemă întâmpină, iar noi le oferim informații complete despre alimentația și îngrijirea copiilor”, specifică Edit Vajna, asistent șef neonatologie.
„Este important să găsești o clinică de încredere”
Alexandra s-a mutat în orașul de la poalele Tâmpei din București și a ales să nască la maternitatea Spitalului Regina Maria Brașov fiindcă știa că aici are garanția siguranței. Alexander, băiatul său, are acum 3 ani și 5 luni.
„O cunoștință mi-a recomandat să nasc aici, iar întreaga experiență a fost una superbă, chiar dacă a fost o situație la limită. Înainte să mă programez la operația de cezariană de urgență, am stat acasă în travaliu timp de 13 ore. Alexander a avut probleme de respirație la naștere, motiv pentru care a stat o perioadă în incubator. În momentul în care l-am alăptat prima oară am trăit un sentiment extraordinar. Nu știam ce să fac să-l ajut să se recupereze cât mai repede, însă medicii și asistentele au fost extrem de răbdători și mi-au răspuns la fiecare întrebare. Astfel, acum 6 luni, am decis să nasc și al doilea copil tot aici. Este important să găsești un medic și o clinică de încredere”, menționează Alexandra.
Georgiana, o tânără mămică prezentă la întâlnirea organizată de Spitalul Regina Maria Brașov, a fost însoțită de soțul său și de fiul lor în vârstă de 2 ani și 5 luni. Cel mic s-a distrat pe cinste alături de animatorii invitați la eveniment, fiind atent supravegheat de părinții săi.
„Andrei s-a născut la 34 de săptămâni, pe 1 iunie, chiar într-o zi de luni. Era perioada aceea cu cel mai agresiv val de COVID-19 din țara noastră, astfel încât nu am putut să îl vâd până miercuri, când am primit rezultatele la testul RT-PCR. Doctorii de la neonatologie au fost foarte amabili, astfel încât îmi trimiteau poze și filmulețe cu el. Din punctul meu de vedere, totul a decurs bine. Dacă aș naște a doua oară, tot aici aș alege să vin”, susține Georgiana.
Servicii de consiliere în alăptare, la Spitalul Regina Maria Brașov
În plus, mamele care aleg să nască la Spitalul Regina Maria Brașov au la dispoziție și servicii de consiliere în alăptare sau de consiliere psihologică, de care se pot bucura atât după naștere, cât și după externare.
„Mamele au nevoie de confort emoțional în primii ani de viață ai celui mic, iar noi de asta ne ocupăm. În cadrul întâlnirii dedicate mamelor și copiilor lor născuți prematur ne-am putut întâlni cu bebeluși pe care îi știm încă din 2019 și ne-am bucurat enorm să îi vedem. Primim poze și după externare, astfel încât mi-a fost ușor să îi recunosc pe mulți dintre ei. Am stat lângă acești bebeluși încă din primele momente de viață și ne-am asigurat că au parte de tot ce au nevoie pentru a crește mari și sănătoși”, afirmă Anișoara Mihai, consultat alăptare și lactație acreditat internațional.
Pacientele se pot programa pentru un consult de specialitate la Spitalul Regina Maria Brașov, apelând numărul de telefon 021.9268 sau accesând site-ul oficial www.reginamaria.ro. Mai apoi, acestea vor fi chemate la unitatea medicală aflată pe Strada Iuliu Maniu 49, pentru mai multe detalii.
#EștiMaiPuternicăDecâtCrezi
#EștiCeaMaiBunăMamă