Cetățuia Brașovului a revenit statului român, după o luptă în instanță de șapte ani de zile. „decizia de ieri ne permite să continuăm demersurile de a solicita Guvernului României transferul acestui imobil, pentru ca Cetățuia să revină în proprietatea Brașovului pentru a începe procedurile de reabilitare și pentru a o redeschide publicului”, a spus primarul Allen Coliban într-o conferință de presă.
Aceeași situație este întâlnită în cazul Casei Negustorilor din Piața Sfatului, pe care municipalitatea o revendică. Litigiul a fost suspendat până la decizia din dosarul Cetățuia.
Avocatul Adrian Rusu, cel care a reprezentat municipalitatea, a spus că este fericit să își lege numele de recuperarea Cetății Brașovului. „Înainte de 2015, când am demarat acțiunea, am documentat cazul mai bine de doi ani de zile, pentru a construi o acțiune care să fie admisibilă”, a spus Rusu.
În fața instanțelor din Brașov, ritmul a fost alert. „Am început în 2015, am câștigat în 2017. Statul român a fost trecut în cartea funciară. Municipalitatea brașoveană a fost singura care a susținut acest proces logistic și financiar. Brașovul era singurul care lupta pentru acest bun, deși am invitat și statul. Începând din primăvara lui 2018, Brașovul a cerut săp transfere cetatea din proprietatea statului în proprietatea Brașovului. Ministerul Finanțelor și-a dat acceptul, dar solicita să fie definitivă hotărârea”, a spus avocatul Brașovului.
Se împlinesc 500 de ani de când s-a deschis Cetatea Brașovului și Rusu a solicitat Primăriei să readucă Cetatea la gloria de altă dată și să recondiționeze turnurile cetății.
La Înalta Curte de Justiție și Casație procesul a stagnat cinci ani – din 2017 până în 2022. Asta pentru că s-au implicat cei de la Aro Palace, care doreau să se aleagă cu ceva de pe urma acestui proces. Reamintim că cei de la Aro Palace solicitau peste cinci milioane de euro pentru a ceda Cetatea municipalității.
Avocatul brașovean a fost plătit cu doar 3.500 de lei pentru procesul care s-a întins pe mai bine de șapte ani. Ca fapt divers, cabinetul avocatei Georgiana Trandafir a primit sute de mii de lei pentru a pierde câteva procese cu cei de la P&P în cazul administrării parcărilor publice din oraș. Avocata din București este plătită cu 560 de lei pe oră.
„Avem nevoiie să stopăm procesul de degradare și să punem în siguranță structura monumentului. Am luat deja cu Ordinul Arhitecților pentru a contacta cei mai buni restauratori. Transferul de proprietate trebuie să se întâmple rapid, din moment ce statul nu și-a manifestat interesul pentru aceasta”, a spus și primarul Allen Coliban.
Deschiderea nu se va putea face anul acesta, deoarece procesul de predare a imobilului va fi unul anevoios. „Să fim bucuroși dacă la Paștele de anul viitor obiectivul va fi deschis”, a precizat avocatul Adrian Rusu.
Un comentariu
Tare articolul. Primăria Brasov a pierdut procesul. Statul roman a câștigat. Dar na ..la banii astia merita se spui tâmpenii