La data de 8 noiembrie, creștinii sărbătoresc Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.
În tradiția creștină, Sfinții Mihail și Gavriil sunt cei care duc la îndeplinire porunca milei și a dreptății lui Dumnezeu. Soborul Sfinților Arhangheli Mihail si Gavriil este una dintre cele mai importante sărbători creștine, cu ocazia căreia mii de români își sărbătoresc ziua de nume. Există câteva lucruri pe care credincioșii nu trebuie să le facă în această zi sfântă.
Ce nu este bine să faci de Sf. Mihail și Gavril?
La sărbătoarea Sfinţilor Mihail şi Gavriil sunt strict interzise treburile casnice În ziua în care sunt sărbătoriți Sf. Mihail și Gvaril credincioșii trebuie să evite bârfele, mânia şi răzvrătirea. Se spune că cei care vor recurge la astfel de lucruri vor fi urmăriţi de ghinion timp de 5 ani de zile.
În această zi, credincioșii obișnuiau să pună în calea preotului haine pentru a trece peste ele și a obține vindecare pentru cei care le vor purta.
În popor se mai spune că de Sf. Mihail și Gavril se mănâncă pește pentru a fi ferit de boală și pagubă.
Oamenii din zonele de munte îi credeau pe Arhangheli ocrotitori ai oilor. În această zi, ei făceau o turtă de făină de porumb, simbol al fertilității.
În această zi de sărbătoare, oamenii trebuie să aprindă lumănări pentru vii și morți. Se dau ofrande de pomană pentru morți în sâmbăta de dinaintea sărbătorii.
Tradiție în Transilvania
O tradiţie regăsită în Transilvania, dar şi în Bucovina cere ca gospodinele să coacă, de Sfinţii Mihail şi Gavriil, „turta areţilor” (areţii fiind, în limbajul de la stâne, berbecii despărţiţi de oi). Ei aruncau această turtă, iar dacă pică cu fața în sus, oile vor avea parte de miei.