Pandemia de coronavirus a perturbat rânduielile şi obiceiurile strămoşeşti pentru cei care au plecat dintre noi, răpuşi de această boală, fără cuvenitele slujbe. În memoria acestora, pe Tâmpa, ar urma să fie ridicat un sanctuar.
Persoanele care au decedat la începutul pandemiei, ca urmare a complicațiilor cauzate de infecția cu COVID, nu au putut fi înmormântate cu respectarea ritualurilor, indiferent de cultul din care făceau parte. Măsurile luate de autorități au fost mai mult decât draconice. Trupurile neînsuflețite au fost puse în scrie în saci închiși, stropiți cu substanțe biocide, astfel că apropiații acestora nici nu au mai putut să le vadă vreo clipă chipul înainte de a pleca la cele veșnice. Mulți dintre cei care și-au pierdut atunci pe cineva drag au rămas că un regret etern, că nu au putut să le cinstească memoria așa cum se cuvine, împotriva voinței lor.
Mai multe organizații civice din Brașov, sub egida Ordinului Militar Sfânta Maria – Creștin Ortodox, au luat decizia de a cinsti memoria acestor victime și intenționează ca pe Muntele Tâmpa, în locul unde a străjuit statuia lui Arpad, să ridice un monument dedicat victimelor pandemiei din întreaga țară. În plus, în grota din vârful masivului ar urma să fie așezată, într-un paraclis, o icoană a Maicii Domnului, care a fost declarată de către Biserica Ortodoxă Română drept protectoare a Brașovului. În acest fel, Muntele Tâmpa ar urma să devină un loc de binecuvântare şi de pelerinaj.
Monumentul ar urma să aibă o formă simbolică: două palme pe care arde o lumânare, iar pe acesta să fie notate numele tuturor celor care au decedat de COVID în acea perioadă.
Sâmbătă, cu ocazia „Moșilor de toamnă”, pe Tâmpa, a fost organizată o slujbă de sfințire a locului, precum și de parastas pentru cei adormiți.