Asociația My Transylvania în parteneriat cu Teach for România a derulat în perioada martie – octombrie 2022 proiectul Rețete din bătrâni – Minimonografii gastronomice sătești, care a avut drept scop coagularea comunității, dialogul intergenerațional și valorificarea diversității gastronomice.
În prima parte a proiectului, copiii din 6 comunități Teach for Romania, îndrumați de profesorii coordonatori, au cules rețete din gastronomia localităților Vidra – județul Vrancea, Herăști – județul Giurgiu, Murighiol – județul Tulcea, Cosoba – județul Giurgiu, Căianu – județul Cluj și Vulcan – județul Brașov.
141 de copii implicați în proiect au strâns de la începutul proiectului peste 165 de rețete din gastronomia ritualică (nunţi, botezuri, pomeni, posturi), cotidiană (zilele săptămânii, anotimpuri, sezonalitate) și de sărbătoare (Paşte, Crăciun, Anul Nou, hramuri, zilele comunei, aniversări şi onomastici).
În a doua parte copiii, împreună cu profesorul, au preparat una dintre rețetele culese în cadrul unui atelier gastronomic organizat în fiecare localitate. Cu această ocazie a fost lansată și minimonografia gastronomică a comunității care conține toate rețetele culese de copiii din localitatea respectivă.
„Suntem mai bogați cu 6 monografii gastronomice – chiar dacă sunt minimonografii și asta e un motiv de bucurie pentru orice pasionat de patrimoniul gastronomic românesc. Asta ne-am propus să facem când am dat startul acestui proiect. Am făcut aceste cărți nu atât pentru prezent, cât pentru viitor.
Și totuși, cred că în viitor ne vom uita în urmă și vom vedea că impactul mai mare a fost cel al atelierelor gastronomice. Am văzut zâmbete până la ureche și mâini mânjite până la cot cu făină; am avut parte de discuții legate de importanța sucitorului și de tipul de palaneț preferat; am auzit declarații entuziaste de tipul «Eu mă fac bucătar!». Poate că peste 10 ani noile generații de cercetători și chefi români își vor aminti de o anumită temă primită la școală, când a trebuit să afle o rețetă veche, din familie”, a declarat Ioana Pătrășcoiu, Coordonator proiect Asociația My Transylvania.
Citește articolul în întregime pe Zile și Nopți Brașov, dând click AICI!