
Un grup de părinți și copii cu autism, din Asociația Copiii de Cristal, au fost, ieri, în fața Primăriei, după ce li s-a transmis că trebuie să plece din cele trei săli pe care le mai au în fosta şcoală de pe strada Aurel Vlaicu. Spațiul de pe Aurel Vlaicu a fost primit de către Asociație în 2008, prin Hotărâre de Consiliu Local, actualizată în fiecare an până în 2019, când nu a mai fost prelungită practic.
Municipalitatea a promis Asociației că va primi un nou spațiu, iar sălile de pe Aurel Vlaicu vor fi integrate în Corpul B al Școlii Gimnaziale nr.6, care ocupă mare parte din spațiu. Însă, spun părinții, spațiul de pe strada Gloriei nu a fost amenajat nici până în prezent. Au vrut să vorbeaască cu primarul sau viceprimarul, dar nu au putut. Au vorbit cu purtătorul de cuvânt și consilierul viceprimarului.
„Încercăm să găsim o soluție pentru ca aceste servicii să poată fi oferite în continuare. Din păcate, această asociație nu este licențiată în a oferi servicii sociale, astfel încât nu poate beneficia de sprijin din partea Direcției de Asistență Socială. Nici nu este organizație declarată de utilitate publică, dar, în același timp, serviciile pe care le oferă nu sunt acoperite de altcineva, tocmai de aceea încercăm, împreună cu părinții beneficiarilor acestei asociații, să găsim o soluție în care să aibă la dispoziție, pe lângă spațiile pe care le au oferite de municipalitate, să aibă la dispoziție spații și pentru cei care acum beneficiază de servicii în clădirea școlii”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Brașov, Sorin Toarcea.
De cealaltă parte, președintele Asociației Copiii de Cristal, Gabriela Plopeanu, susține că: „Licență nu poți să ai dacă nu ai titlu pe spațiu. Dosarul de licențiere se depune cu o serie de documente, iar unul fără de care nu se acordă este cel pe spațiu. Nu avem spațiu. Suntem singurii care facem serviciul ăsta. Se ridică în fața opiniei publice și a tuturor problema care e vehiculată acuma – că nu avem licență – când, de fapt, problema este lipsa serviciului social. (…) Deci, în primul rând, de plecat de acolo, clar, nu se pleacă, că nu avem unde, pentru că nu au alternativă”.
În cele trei săli de pe Aurel Vlaicu sunt oferite servicii pentru 15 beneficiari adulți. Inițial, Asociația a avut aici un întreg etaj, pe care l-a amenajat din fonduri atrase din sponsorizări, fără sprijin de la bugetul local.