
În dimineața zilei de joi, 3 noiembrie, un puternic cutremur de 5,3 grade pe scara Richter s-a produs în România. Acesta a fost resimțit și la Brașov, seismul amintind celor mai înțelepți de marele cutremur care ne-a afectat țara în urmă cu 45 de ani, chiar în primăvara anului 1977.
Cotidianul brașovean „Drum nou” conținea încă de a doua zi după cutremur, adică din 5 martie 1977, numeroase relatări despre acesta, începând cu decretul președintelui Nicolae Ceaușescu de instituire a stării de necesitate pe teritoriul României.
Cauza era cutremurul petrecut în 4 martie 1977, la ora 21 și 15 minute, cu urmările și replicile sale de a doua zi. Se știe că și Brașovul a fost afectat de cutremurul din 1977, dar cel mai mult au avut de suferit cei din sudul țării – Bucureștiul, Zimnicea și alte orașe și comune din acea zonă.
Pe data de 4 martie 1977, Nicolae Ceaușescu, aflat într-o vizită în Republica Nigeria, și-a întrerupt vizita și a revenit urgent în țară. Cotidianul „Drum nou” din martie 1977 a relatat zilnic situația legată de urmările cutremurului, reparațiile urgente, despre strângerea molozului de la clădirile avariate și măsurile de ajutorare din partea întreprinderilor, a oamenilor simpli, ajutoarele externe primite de România și chiar implicarea sportivilor în ajutorarea celor sinistrați după marele dezastru.
La două săptămâni după cutremur, găsim pe primele pagini ale ziarului brașovean știri despre implicarea și vizitele președintelui Ceaușescu la locurile dezastrului, în spitale și la noile locuințe primite de cei rămași fără case. Fabricile brașovene și-au sporit producția, ICRAL-ul, adică întreprinderea de construcții de locuințe din Brașov, a ajutat cu materiale și oameni la repararea locuințelor distruse în Brașov, trimițând muncitori și ingineri și la București.
La Brașov, cutremurul de 7,4 grade Richter a afectat în general casele vechi, multe prăbușindu-se total sau parțial.
„Amintim casele de pe strada Nicolae Bălcescu, de pe strada Armata Roșie (astăzi, strada Michael Weiss), precum și de pe alte străzi din centrul istoric”, spune muzeograful brașovean Ovidiu Savu.