
De reabilitarea curții Bisericii Negre se vorbește de mai bine de 10 ani, însă lucrurile s-au poticnit, din cauza birocrației, dar și pentru că nu exista o finanțare. Deși este cel mai vizitat obiectiv din Brașov, aspectul din jurul său lasă de dorit, făcând o notă discordantă cu pretențiile orașului de la poalele Tâmpei, la capitolul turism.
Practic, zona era proprietate privată a Bisericii Evanghelice, iar în 2014 Primăria Brașov a preluat cu titlu gratuit curtea perimetrul, astfel încât să poată accesa o finanţare nerambursabilă în vederea reabilitării acesteia, fiindcă altfel nu putea investi bani publici. Finanțarea nu a mai fost accesată, iar proiectul a intrat în „umbră” în ultimii ani.
Recent, Biserica Evanghelică a reluat demersurile urbanistice preliminare în vederea obținerii autorizației de construire. Astfel, a fost emis un certificat de urbanism în vederea actualizării proiectului de reabilitare pentru care se obținuse o autorizație de construire în iunie 2012.
Conceptul proiectului realizat în 2011
Practic, la acea vreme, lucrările de reabilitare urmau să fie realizate după un proiect selecţionat în urma unui concurs de arhitectură organizat de Primăria Brașov în 2011. Proiectul își propunea tocmai păstrarea calităţii istorice a zonei. În principal, era prevăzută înlocuirea pavimentului existent cu unul nou, din pietriş fin şi piatră de nisip, şi reabilitarea unor elemente de pavaj şi rigole, propunerea fiind orientată spre structura conceptului din 1884. De asemenea, era prevăzută amplasarea unor obiecte de mobilier urban şi reabilitarea iluminatului public, care se va încadra în acest ansamblu arhitectural.
În cadrul proiectului urmau să fie reamenajate şi accesele în corpurile de clădire ale Liceului Johannes Honterus, respectiv treptele din piatră naturalp cu inscripţii despre istoricul fiecprui imobil, dar şi accesele în Biserica Neagră, respectiv covoarele de acces din piatră naturală din dreptul fiecărei dintre cele 6 porţi ale bisericii.